Nema pomaka

Osmanović: Otkloniti prepreke pri objavi rezultata popisa kako isti ne bi bili poništeni

Vijesti / Flash | 04. 03. 2016. u 20:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova i koordinator za popis u ime Vijeća ministara BiH Adil Osmanović razgovarao je sa rukovodstvom Agencije za statistiku BiH i predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku s ciljem intenziviranja aktivnosti na objavljivanju konačnih rezultata popisa.

Pozvani su svi ključni akteri da rade na iznalaženju rješenja kako bi rezultati bili objavljeni do 1. srpnja 2016.godine, kada ističe zadnji rok za objavu rezultata popisa provedenog 2013.godine.

Ministar Osmanović je podsjetio da ukoliko se ne iznađe rješenje i ne budu objavljeni rezultati u predviđenom roku, postoji opasnost da popis bude poništen.

Apelirao je da se ima u vidu da je najkasnije do 15. ožujka 2016.godine potrebno usvojiti ključni dokument "Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013.“, kako bi statističke institucije u BiH bile u mogućnosti završiti svoj dio posla i objaviti rezultate popisa u zakonom predviđenom roku.

Na sastanku je još jednom konstatirano da ne postoji jedinstven stav o tome ko se u BiH smatra rezidentnim stanovnikom. Sudionici sastanka pozvali su na iznalaženje rješenja koje je u skadu sa Zakonom o popisu i preporukama Međunarodne monitoring misije (IMO).

Najavljeno je da će sljedećeg tjedna biti održana sjednica Popisnog zavoda Agencije za statistiku BiH kada će biti nastavljeni razgovori o ovoj temi. Ministar Osmanović je pozvao rukovoditelje statističkih institucija da na sjednici postignu ključni dogovor u vezi jednstvene obrade i objave podataka.

Predstavnici Agencije za statistiku informirali su da je ugovor za skladištenje popisnog materijala sa dosadašnjim iznajmljivačem prostora istekao 31. prosinca 2015.godine. Istaknuto je da Agencija intenzivno radi na rješavanju tog pitanja, te da ova činjenica ni na koji način ne utječe na sigurnost popisnog materijala, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close