Političke zavrzlame

Osmanović: HDZ i SNSD žele staviti Ustavni sud pod političku kontrolu

Vijesti / Flash | 23. 12. 2016. u 08:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak lidera HDZ-a i SNSD-a treba shvatiti kao ozbiljna upozorenja i ozbiljne nakane da se krene na discipliniranje i stavljanje pod političku kontrolu kako Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, tako i drugih pravosudnih institucija na državnom nivou, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.

''To je već dugo prisutna inicijativa Milorada Dodika. On je na prostoru Republike Srpske stavio sve pod osobnu i političku kontrolu. Tamo, nažalost, više nemate neovisno pravosuđe, tamo nemate neovisne policijske i istražne organe, tamo u 80-90 posto slučajeva nemate neovisne medije. Čovjek je sve stavio pod svoju kontrolu i sada je cilj da to uradi i na nivou države. Dodik ima velike razloge zašto to čini kada je u pitanju pravosudni sustav, jer poznato je da su određene istrage pokrenute, stavljene u ladicu, čekaju. On sad vodi borbu s vremenom, dok te istrage ponovo ne krenu, da dovede političke poslušnike i na čelo pravosudnih institucija'', kaže Osmanović.

Naglasio je da je Ustavni sud BiH ustavna kategorija i ozbiljno pitanje, zbog kojeg valja imati na umu, ako dođe do rasprave ili donošenja zakona, da se mora mijenjati Ustav BiH i da je za to potrebna dvotrećinska većina u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

''Ono što želim naglasiti jeste da HDZ i njegov lider Dragan Čović moraju imati na umu da od 42 zastupnika u Zastupničkom domu, imaju samo četvero njih. To je oko 9,5 posto sudjelovanja u zakonodavnoj vlasti BiH i to je njihov kapacitet. S te pozicije on uzima u raspravu tako ozbiljno pitanje kao što je Ustavni sud. I ne zaustavlja se na tome, pri čemu HDZ i SNSD zajedno imaju desete zastupnika, koliko i sama Stranka demokratske akcije, a kad tome dodamo druge političke stranke koje se zalažu za Daytonski mirovni sporazum, mislim da dogovor dvojice lidera više pokazuje što su njihove želje i ciljevi, a da nemaju kapacitet to i provesti. Kad smo se već dotaknuli pravosudnih institucija, projekcija lidera SNSD-a je počela još slanjem Milana Tegeltije na čelo VSTV-a. To je njegov kadar, čovjek kojeg je on doveo na čelo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća'', rekao je Osmanović.

Kopirati
Drag cursor here to close