Nigerija

Oslobođena prva od djevojčica koje je oteo Boko Haram

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 21:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od djevojčica koje su oteli ekstremisti Boko Harama prije više od dvije godine iz škole u sjeveroistočnoj Nigeriji pronađena je s bebom u srijedu i ponovo je spojena s majkom. Ona je prva djevojčica iz Chiboka koja je oslobođena nakon masovne otmice.

Nigerijski lovci pronašli su mladu ženu s bebom kako lutaju u blizini šume Sambisa, a njen stric ju je opisao kao traumatiziranu osobu.

Tinejdžerka je kazala majci da su neke od djevojčica iz Chiboka preminule u zatočeništvu, a ostale još drže ekstremisti Boko Haraama, sudeći po osobnom doktoru Idrissu Danladiju koji je govorio za Associated Press nakon razgovora s majkom.

Ona je prva od 219 djevojčica iz Chiboka koja je viđena otkako je otmica privukla pozornost svjetske javnosti i ukazala na brutalno nasilje nigerijskih islamskih ekstremista, prenosi Fena.

Lovci su pronašli 19-godišnjakinju, ona je imala 17 godina u vrijeme otmic, u blizini njenog rodnog sela Mbalala, kod Chiboka, i ona se spojila s majkom, kazao je Danladi. Otac joj je preminuo dok je bila u zatočeništvu, kazao je njen stric Yakubu Nkeki.

Majka, kćerka i beba spojene su u vojnom logoru u mjestu Damboa.

Podsjetimo, islamski ekstremisti Boko Harama upali su u vladinu srednju školu za djevojčice u Chiboku 14. travnja 2014. i oteli 276 djevojčica koje su se pripremale da pišu znanstvene radove. Desetine su pobjegle u prvim satima drame, ali ih se 219 još vode kao nestale.

Također, početkom travnja internetom je počela kružiti snimka djevojčica koje su oteli teroristi Boko Harama prije dvije godine. Ova snimka je prvi i jedini dokaz roditeljima da su njihova djeca živa.Roditelji su sada konačno dobili neke informacije. CNN je objavio video nekih od tzv. Chibok djevojaka koje su poslali njihovi otmičari kao dokaz da su djevojke još žive.

Snimke nitko nije bio pokazao njihovim roditeljima, sve do tada.

Inače,Boko Haram držao je pod kontrolom velike površine Nigerije na kojima je proglasio islamski kalifat. Multinacionalne snage iz Nigerije i njenih susjeda suzile su njegovu teritoriju, tjerajući ekstremiste u šumu Sambisa.

Pobunjenici su napadali lake mete poput pijaca i džamija u samoubilačkim bombaškim napadima, često ciljajući djevojčice i mlade žene za koje se strahuje da su među njihovim zatvorenicima.

Sada se strahuje da Boko Haram šalje borce u Libiju da se pridruže radikalnoj grupi Islamska država, saopćio je u subotu zamjenik američkog državnog sekretara Antony Blinken.

Boko Haram je proglasio teritorije pod svojom kontrolom zapadnofričkom pokrajinom Islamske države u prošloj godini, a Blinkenova sugestija ukazuje na rastuća strahovanja da bi dvije grupe mogle pokrenuti ekstremističku kampanju na golemim teritorijima zapadne Afrike kojima vlada bezakonje.

Kopirati
Drag cursor here to close