drugi dan operacije

Oslobađanje Mosula: Iračke snage oslobodile distrikt Hamdaniya

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 17:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugog dana operacije za oslobađanja Mosula od terorista ISIL-a, iračka vojska preuzela je kontrolu u distriktu Hamdaniya koji je nalazi jugoistočno od centra Mosula.

Reporter Anadolije s terena javlja da su iračke snage danas iz pravca gradića Guvera ušle u distrikt Hamdaniye i primorale snage terorističke organizacije ISIS na povlačenje ka centru Mosula.
Nakon što su preuzele kontrolu u Hamdaniyi, iračke snage su na sve zgrade javne uprave u tom distriktu postavile iračke zastave.

Hamdaniya je prvi irački distrikt u regiji koji je oslobođen tijekom započete operacije za slom ISIL-ove kontrole u Mosulu.

Riječ je o distriktu koji se nalazi svega desetak kilometara jugoistočno od Mosula, a koji naseljava većinsko kršćansko stanovništvo. ISIL je taj distrikt zauzeo na ljeto 2014. godine, a lokalno stanovništvo je ranije izbjeglo iz tog kraja.

Irački premijer Haidar al-Abadi priopćio je kako je opsežna operacija oslobađanja Mosula počela u noći s nedjelje na ponedjeljak, a u operaciji sudjeluju združene iračke snage, uključujući i kurdske i sunitske snage sa sjevera Iraka. Operaciju podržavaju i koalicijske snage koje predvodi SAD.
Riječ je o ključnoj operaciji oslobađanja glavnog uporišta ISIL-a u Iraku, a prema najavama iračkih dužnosnika, ta operacija će trajati nekoliko sedmica, jer se vodi s velikim oprezom kako bi se izbjeglo stradanje civilnog stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close