Situacija zadovoljavajuća

Oslabio migrantski pritisak na BiH

Naša zemlja im je samo usputna stanica.
Vijesti / Flash | 14. 06. 2022. u 20:16 BHRT

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj ilegalnih ulazaka u Europsku uniju sa Zapadnog Balkana gotovo je triput veći u odnosu na isti period prošle godine. Od zemalja iz okruženja najviše je ugrožena Srbija, u kojoj ujedno boravi i najveći broj migranata, dok je u Bosni i Hercegovini situacija, barem za sada, zadovoljavajuća.

Migrantski pritisak na Bosnu i Hercegovinu je znatno oslabio u posljednje tri godine. Pokazuje to i broj migranata koji se trenutno nalazi u prihvatnim centrima. Naša zemlja im je samo usputna stanica i ne biraju sredstva da dođu do krajnjeg cilja, a to je danas, nažalost, u Bihaću imalo i koban ishod.

"Sinoć negdje oko 21:40 sati, kolege sa Graničnog prelaza Izačić prijavile su da se neposredno pred samu granicu sa Hrvatskom dogodio nemili događaj. Ilegalni prelazak migranta koji se sakrio ispod samog podvožja kamiona. Iz nepoznatih razloga isti je pao u vožnji te zadobio teške tjelesne povrede. Migrant je prevezen u KB "Dr. Irfan Ljubijankić", pokušali su mu pružiti pomoć, ali nažalost jutros je preminuo'', izjavio je glasnogovornik Uprave policije MUP-a USK Adnan Beganović.

Migranti svakodnevno pokušavaju ilegalno preći granicu i stupiti na tlo Europske unije. Upravo zbog toga neki od njih ne žele u kamp Lipa nadomak Bosanskog Petrovca.

''Kamp Lipa je previše udaljen od grada i granice. Naprimjer, iz grada do granice imamo samo 5 kilometara, a sa Lipe do granice skoro 40'', priča migrant iz Pakistana.

''Svoj put iz Afganistana ka ovamo sam započeo prije pola godine, cilj mi je Francuska jer tamo je cijela moja obitelj. Nadam se da ću uspjeti'', kaže drugi migrant iz Pakistana.

Smanjenje priliva migranata je posljedica promjene rute kretanja ka Europskoj uniji. Migranti su danas više orijentirani ka Mađarskoj i Rumuniji.

''Trenutno ne raspolažemo nekim velikim podacima da bi moglo doći do preusmjeravanja rute kretanja prema Bosni i Hercegovini. Evidentno je da imamo dovoljan broj kapaciteta u svim prihvatnim centrima i što je bitno, imali smo priliku nedavno posjetiti zemlje zapadnog Balkana, proći cijelu rutu, i ono što smo zabilježili na toj ruti to je da nema velikih kretanja i pomjeranja'', govori zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Zbog svog geografskog položaja Unsko-sanski kanton je godinama unazad najoptimalnija ruta za migrante iz Sirije, Pakistana, Afganistana i drugih zemalja. U prihvatnim centrima koji egzistiraju ovdje, boravi nešto više od 600 migranata, a isto toliko ih se šeće slobodno. Sigurnosna situacija je, kažu u MUP-u, zadovoljavajuća.

Kopirati
Drag cursor here to close