Sloboda pristupa informacijama

OSCE: Zakon će biti efikasan samo uz pažljivo provođenje

''Zakon treba da unaprijedi transparentnost institucija BiH i da omogući dostupnije i transparentnije informacije'', kazali su iz OSCE-a za Fenu.
Vijesti / Flash | 27. 08. 2023. u 11:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ističe da prepoznaje potencijal Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija u BiH koje je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sredim ove sedmice.

Unaprijediti zakon

''Zakon treba da unaprijedi transparentnost institucija BiH i da omogući dostupnije i transparentnije informacije'', kazali su iz OSCE-a za Fenu.

Misija je podsjetila da te zakone redovno koriste mediji i organizacije civilnog društva kao jedina dostupna sredstva za prikupljanje informacija o radu tijela vlasti u svrhu istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije i u svrhu drugih oblika građanskog aktivizma.

''Međutim, njegov stvarni uticaj će se mjeriti praktičnom provedbom i dosljednim poštovanjem njegovih ključnih principa. Zakon će biti efikasno implementiran samo uz pažljivo provođenje i istinsku posvećenost otvorenosti svih uključenih aktera'', poručili su iz OSCE-a.

Zastupnici Zastupničkog doma PSBiH su u drugom čitanju podržali Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, ali su odbacili amandmane kojima bi se na drugačiji način regulirala žalbena procedura.

Naime, zastupnici iz opozicijskih stranaka naglasili su da Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara, što propisuje zakon, ne može biti drugostupanjski organ u rješavanju po žalbama na rješenja institucija BiH. Međunarodna zajednica navela je ranije da je stoga potrebno usvojiti amandmane na predloženi zakon kako bi bio u skladu s pravnom stečevinom EU i relevantnim međunarodnim standardima.

Zakon je utvrdilo Vijeće ministara s oznakom EI (europske integracije) kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s propisima Europske unije u toj oblasti, ali poslanici su tijekom ranijih rasprava upozorili da uspostavljanje Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH ne ispunjava kriterije nezavisnosti drugostupanjskog tijela i ne bi garantiralo efikasnost i brzo postupanje po žalbama.

Zastupnici iz vladajuće koalicije branili su zakon i tijekom ranijih rasprava o njemu, navodeći da je cilj donošenja zakona sistemsko uređenje materije na razini BiH kako bi se osigurala pravilna primjena zakona i poštivanje međunarodnih standarda, kao i promocija i zaštita prava na pristup informacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close