Presuda

Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke šest godina zatvora

Vijesti / Flash | 06. 07. 2016. u 09:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon maratonskog suđenja koje je trajalo više od tri i pol godine, sutkinja Vrhovnog suda Južnoafričke Republike Thokozile Masipa izrekla je kaznu od šest godina zatvora paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine, prenosi agencija Anadolija.

Proteklih dana južnoafrička, ali i svjetska javnost špekulirala je kako Pistoriusu prijeti 15-godišnja zatvorska kazna koja je minimalna kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj Republici u kojoj nema smrtne kazne.

Masipa je, sa druge strane, podsjećajući na "sve okolnosti" uslijed kojih je Pistorius ubio svoju djevojku istakla da neće izreći kaznu u trajanju od 15 godina zatvora.

Tijekom iščitavanja presude, Masipa je rekla da su u obzir uzeti svi do sada iznijeti dokazi kao i ranije tvrdnje Pistoriusovih psihologa da je njegovo mentalno stanje loše. Osvrnula se i na medijsku pažnju koja je bila usmjerena na cijeli sudski postupak i sportašu kojem je to stvaralo "osjećaj nelagode".

Podsjetila je i na noć kada je Pistorius ubio svoju djevojku dodajući kako je "ubojstvo uvijek ozbiljan zločin". Rekla je da sportaš nije ispalio "jedan hitac upozorenja", već odmah sva četiri hica iako je znao da rukuje smrtonosnim oružjem i da se u zahodu nalazi osoba.

S druge strane, kao olakšavajuća okolnost, kako je istakla, bio je potez Pistoriusa da nakon ispaljenih hitaca "odmah otvori vrata kupatila u koje je pucao kako bi pokušao spasiti život ozlijeđenog".

"I ako je optuženi možda i zamijenio Steenkampovu za provalnika, to ovo ubojstvo ne čini ništa manjim. Ubojstvo je uvijek ozbiljan zločin. Interes društva je da kazneno djelo ubojstva bude ozbiljno kažnjeno", istakla je sutkinja podsjećajući na činjenicu da je tužiteljska strana sve vrijeme tvrdila da je Pistorius "namjerno ubio" Steenkampovu.

Sutkinja je istakla da se "ne slaže sa konstatacijom da se Pistorius nije pokajao zbog onoga što je učinio".

"On je to pokazao više puta, ispričao se sudu, pokušao je više puta privatno kontaktirati obitelj Steenkampovu. To pokazuje da se iskreno pokajao", rekla je dodajući kako je uvažila tvrdnje obrane o postojanju "dva Oscara": jednoj koji je uspješan sportaš i drugog koji je ugrožena osoba s invaliditetom.

Također, rekla je da je optuženi već neko vrijeme proveo u zatvoru. Na ranije navode da je kao zatvorenik Pistorius bio agresivan, rekla je da ne znači da je on "kao impulsivna osoba koja brzo plane istovremeno i nasilnik".

Brojni mediji tijekom današnjeg praćenja izricanja presude objavili su da se "čini da je Masipa na strani Pistoriusa. Sutkinja je danas samo par puta spomenula da "razumije bol i tugu" porodice ubijene djevojke.

"Reeva je bila živahna, puna života i nade za budućnost - tako su je opisali njen otac i rođaci. Obitelj je sada u depresiji, razorena je, izložena medijskom pritisku. Sve to mora biti razmotreno u okviru kazne", rekla je Masipa.

Pistorius je danas na optuženičkoj klupi mirno i zamišljeno sjedio, ne pokazujući naročite emocije kao ranije kada je jecao i plakao tijekom brojnih suđenja i svjedočenja. U sudnici su danas sjedili i prijatelji ubijene djevojke kao i njeni roditelji June and Barry Steenkamp.

Prema riječima sutkinje, Pistorius ima pravo žalbe na prvostupanjsku presudu koja mu je danas izrečena kao i zahtjev za "manjom kaznom".

Njegovi odvjetnici ranije su istakli kako će sve ovisiti o financijskoj moći sportaša koji, navodno, nakon duge i skupe pravne bitke više nema novca.

U rano jutro 14. veljače 2013. godine na Dan zaljubljenih, Pistorius je u zajedničkom domu u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Steenkampovu, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od njihove spavaće sobe. Paraolimpijac je tijekom cijelog sudskog postupka tvrdio kako je djevojku “zamijenio sa provalnikom i da je pucao u samoobrani” dok su tužitelji isticali da je sve bilo namjerno i da je Steenkampova ubijena nakon svađe para odnosno prepirke o raskidu veze.
Opravdanja Pistoriusa sud je u početku prihvatio, stoga je on krajem 2015. godine pušten je iz zatvora u kućni pritvor, godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubojstva djevojke. Tužitelji su potom zatražili prekvalifikaciju ubojstva iz nehata u klasično ubojstvo, što je sud i izrekao.

Finalno suđenje održano je sredinom lipnja, a u njemu je prvi put svjedočio otac ubijene djevojke te njena rođaka koji su zatražili od suda da Pistoriusa kazni za počinjeno djelo i da to ne mora biti "maksimalna zatvorska kazna".

Kopirati
Drag cursor here to close