Čeka se određivanje kazne

Oscar Pistorius osuđen za ubojstvo

Vijesti / Flash | 03. 12. 2015. u 11:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnoafrički apelacjski sud u četvrtak je osudio Oscara Pistoriusa za ubojstvo, poništavajući presudu nižeg suda po optužbi za ubojstvo iz nehaja, nakon što je pucao na svoju djevojku Reevu Steenkamp 2013.

Sudac Lorimer Eric Leach iz Vrhovnog žalbenog suda izrekao je presudu peteročlanog sudskog vijeća suda u Bloemfonteinu i naredio Visokom sudu Sjeverni Gauteng da odredi kaznu.

''Ustanovljeno je da je optuženi kriv za ubojstvo'', izjavio je Leach u sudnici u kojoj je sjedila majka Reeve Steenkamp.

Zatvor od 15 godina maksimalna je kazna za ubojstvo u Južnoj Africi. Zakon, ipak, omogućava izricanje blažih kazni u izuzetnim okolnostima.

Pistorius je smješten u kućni pritvor u listopadu nakon što je odležao godinu dana u zatvoru. Njegovi odvjetnici također tvrde da bi se prema njemu mogla pokazati milost jer je hendikepiran.

Pistorious (29) je ubio Steenkamp u ranim jutarnjim satima na Valentinovo 2013. On je inzistirao na tome da je pomislio od nje da je uljez u kući iza zatvorenih vrata kupatila u njegovom domu. Tužitelji tvrde da je Pistorius otvorio vatru nakon svađe.

Leach je izjavio da bi, bez obzira na to tko je bio iza vratra, Pistorius trebao znati da će netko biti ubijen ako otvori vatru.

''Identitet njegove žrtve nebitan je za određivanje njegove krivice'' izjavio je sudac.

U konceptu "dolus eventualis" u južnoafričkom zakonu osoba može biti osuđena za ubojstvo ukoliko uviđa da bi netko mogao poginuti u njenim akcijama, a ipak ih počini.

Majka Reeve Steenkamp, June, mirno je sjedila u sudnici tijekom objave presude, koja je prenošena na televiziji. Pistorius nije bio prisutan.

Pistorius, višestruki paraolimpijski prvak, postao je je jedan od najslavnijih sportaša svijeta i prvi amputirac koji se natjecao na Olimpijadi i svjetskim prvenstima sa sportašima koji nemaju tjelesne mane. On je stekao nadimak "Trkač po oštrici" zbog svojih proteza koje je koristio tijekom natjecanja, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close