Saniranje još traje

Osam godina od katastrofalnih poplava

Materijalna šteta koja se mjeri u milijardama KM je većinski do sada sanirana, ali ono što je nenadoknadivo su ljudske žrtve, jer su vodene bujice odnijele 21 život.
Vijesti / Flash | 14. 05. 2022. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od katastrofalnih poplava koje su 2014. godine pogodile veći dio BiH prošlo je osam godina, a kako ističu iz općina koje su tada bile najpogođenije vodenom stihijom, iako je dosta urađeno i dalje se vrše sanacije korita rijeka koje su najviše plavile, pišu Nezavisne novine.

Na današnji dan 2014. godine BiH su pogodile velike poplave, nakon što je pala enormna količina kiše, najveća od kada se vode meteorološka mjerenja. Strašne scene poplavljenih ulica, kuća, zgrada, građana u panici koji se bore za goli život obilježile su svibanj te godine, a poplave su ponovo pogodile BiH i u kolovozu 2014. Najviše su stradale općine Doboj, Šamac, Derventa, Maglaj, Čelinac. Materijalna šteta koja se mjeri u milijardama KM je većinski do sada sanirana, ali ono što je nenadoknadivo su ljudske žrtve, jer su vodene bujice odnijele 21 život.

Na pitanje da li se i koliko u posljednjih osam godina uradilo da se spriječile ovakve i slične situacije, vlasti u ovim općinama kažu da je dosta urađeno, ali da još ima posla.

Video: Poplave u BiH 2014.

 

Kopirati
Drag cursor here to close