Komisija za nadzor o radu

OSA radi zakonito - traži se smjena Nikole Špirića

Vijesti / Flash | 25. 07. 2017. u 18:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Nikola Špirić izjavio je danas nakon sjednice Komisije zajedno s Izvršnim obavještajnim odborom i menadžmentom Agencije da su raspravljali o izazovima i problemima koje ima OSA u radu.

Naveo je da su prije toga razmatrali zaključke Zastušničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji se odnose na to da se privremeno suspendira predsjedavajući Komisije Nikola Špirić.

''Komisija se izjasnila tako da nije prihvatila zaključke Zastupničkog doma PSBiH'', kazao je Špirić.

Dodao je da su raspravljali otvoreno, konkretno, ukazivalo se na probleme, te da su došli do dva usuglašena zaključka, od kojih je jedan da OSA Komisiji dostavi dopis koji su dostavili PIC-u i visokom predstavniku o „nekim problemima“.

''Tražili smo da imamo na uvid taj dokument'', istaknuo je Špirić.

Naveo je da ono što je vidio iz rasprave, „pitanje je hoćemo li imati snage da se uhvatimo s realnim problemima koji su problemi, ne samo Službe nego problemi u BiH“.

Član Komisije Fahrudin Radončić je, u izjavi novinarima, ocijenio da današnji sastanak Komisije, po njegovoj procjeni, nije riješio kadrovski sukob u vrhu obavještajne službe.

''Da budem precizan, mi Bošnjaci smo najzainteresiraniji da ova obavještajna služba radi strogo po zakonu. Mislim da današnja sjednica pokazuje teški kadrovski sukob u vrhu obavještajne službe. Imamo situaciju da glavni inspektor nema kompetencije da, po njegovom mišljenju, kontrolira iznutra transparentnost, zakonitost rada i to može uzrokovati ozbiljne probleme'', naveo je Radončić.

Dodaje da se moraju uložiti značajni napori da Služba postane snažna i jaka, da odgovori prvenstveno antiterorističkim i drugim svojim sigurnosnim zadaćama.

Naveo je da je generalni inspektor, koji je član najužeg menadžmenta od tri ključna čovjeka, upoznao Komisiju već prije nekoliko mjeseci da mu je onemogućen rad i pristup dokumentaciji na osnovu koje može da radi.

Na pitanje ima li generalni inspektor po zakonu pristup tim podacima Radončić je odgovorio potvrdno.

''Direktor smatra da je mogao, kao direktor, ukinuti mu pravo tog pristupa i tu imamo taj, ne samo kadrovski nego i legalistički sukob u vrhu Službe koji dobiva dramatične razmjere'', kazao je Radončić.

Član Komisije Bariša Čolak je rekao da nema govora o tome da je glavni inspektor prekršio bilo koju zakonsku odredbu.

''Štoviše, mislim da je u dosadašnjem ponašanju glavni inspektor upravo osoba koja insistira na zakonitosti unutar OSA-e. Sva pitanja koja ova služba tretira su iznimno osjetljiva pitanja'', konstatirao je Čolak.

Ističe da treba i Izvršno-obavještajni odbor ponijeti svoj dio odgovornosti u svemu ovome i „dati odriješene ruke glavnom inspektoru da radi svoj posao“.

Dodao je da jedna od zadaća Povjerenstva jeste da nadzire rad Agencije u smislu zakonitosti.

''Mi se već bavimo određenim problemima unutar Agencije duži period. Ovo je već četvrta sjednica i očigledno da unutar samog zajedničkog povjerenstva nema suglasja o određenim pitanjima, što nikako nije dobro. Moje mišljenje jeste da itekako ima prostora za napredovanje u ovoj službi u smislu zakonitosti, jer očigledno da neke stvari nisu nabolje posložene u samoj službi. Očigledno da se glavnom inspektoru ne dopušta da radi svoj posao kako je to zakon propisao'', dodao je Čolak.

Član Komisije Darko Babalj je izjavio da Komisija o navodima da je „gospodin Špirić potpisao kao predsjedavajući Komisije zaključke i stavio pečat“, još nije raspravljala, te da će o tome tek raspravljati.

Po njegovim riječima, Komisija je usvojila zaključak da Agencija upozna Komisiju o dopisu koji je poslala PIC-u.

''Drugi zaključak je da OSA radi u skladu sa Zakonom, što ustvari nas zanima. Osnovno pitanje je bilo je li OSA radi u skladu sa zakonom ili OSA radi protuzakonite stvari. Niko nije usvojio zaključak da OSA radi mimo zakona BiH, što nam daje za pravo da kažemo da je OSA u dosadašnjem svom radu uradila sve u skladu sa zakonom'',kazao je Babalj.

Član Komisije Sadik Ahmetović smatra da je Komisija danas završila prvi dio sjednice poprilično konfuzno, “jer je tako htio predsjedavajući Komisije Nikola Špirić“.

''Mislim da poslije ove sjednice nema nikakve dileme da Zastupnički dom BiH sutra treba pokrenuti proceduru smjene iz Komisije Nikole Špirića, jer način kako vodi Komisiju uopće ne doprinosi da se aktualno stanje u Obavještajnoj službi riješi'', smatra Ahmetović.

Po njegovim riječima, poslije sastanka u Mostaru „kada je Milorad Dodik kazao da je Obavještajna služba neprijateljska služba, jasno se to moglo danas vidjeti i na Komisiji da su politički pritisci na službu takve vrste da se ona destabilizira“.

Član Komisije Damir Bećirović je naveo da način vođenja Komisije od Špirića nije u skladu s Poslovnikom i „sutra treba da ide zahtjev za smjenu Špirića iz te komisije, samim tim i s mjesta predsjedavajućeg Komisije, zbog toga što zloupotrebljava svoje mjesto“.

''Izjašnjavalo se o nekim zaključcima sa Zastupničkog doma, iako ti zaključci nisu bili na dnevnom redu. Kada je riječ o zaključcima o kojima svi govorimo, i za mene ti zaključci ne postoje, jer nikada nije glasovano o njima i nikada nisu bili na dnevnom redu'', kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, Špirić se ne sjeća zaključka, „da smo sada donijeli zaključak da OSA radi u skladu sa zakonom u odnosu na ono što je tražio glavni inspektor OSA-e da mu se dozvoli određena istraga koja je već zaustavljena“.

''Direktor je po zakonu zaustavio tu istragu nakon šest mjeseci kada nije bilo nikakvih rezultata. Ne postoji ništa drugo'', ističe Bećirović, te dodaje da je danas potvrđeno da Obavještajno-sigurnosna agencija radi zakonito.

Smatra da je osnovni problem u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, nije u samoj OSA-i.

''Radi se o situaciji gdje jednostavno počinjemo da raspravljamo o međuljudskim odnosima, što nema svrhe i nije naša nadležnost. Naša nadležnost je da utvrđujemo da li radi zakonito ili ne. Današnjim zaključkom smo utvrdili da je prekidanje istrage nakon šest mjeseci bez ikakvih rezultata od direktora agencije bilo u skladu sa zakonom'', kazao je Bećirović.

Kopirati
Drag cursor here to close