Pomoć u gašenju požara

OS BiH: Ovo je pokazatelj da možemo izvršiti i najzahtjevnije zadatke

''Angažiranjem ljudskih i materijalnih resursa na pomoći civilnim strukturama, Oružane snage BiH iskazuju čvrstu opredijeljenost i spremnost za nastavkom pružanja neophodne pomoći''.
Vijesti / Flash | 26. 07. 2022. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage BiH su od 16. srpnja 2022. godine angažirale ljudske i materijalne resurse na pomoći gašenja šumskih požara na lokalitetima Boračko jezero u Općini Konjic, Blizanci kod Čitluka i Čvrsnici u Nacionalnom parku Blidinje.

Tom prilikom, na predmetna požarišta je bačeno 174.500 litara vode uz provedenih više od 40 sati leta.

''Ovo je pokazatelj da Oružane snage BiH posjeduju kapacitet, materijalna sredstva i visoko obučeno ljudstvo za izvršenje najzahtjevnijih zadataka kao što je pružanje pomoći civilnim organima u odgovoru na prirodne nesreće'', kazali su u priopćenju iz Ministarstva obrane BiH.

Dodaju kako ''angažiranjem ljudskih i materijalnih resursa na pomoći civilnim strukturama, Oružane snage BiH iskazuju čvrstu opredijeljenost i spremnost za nastavkom pružanja neophodne pomoći građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu''.

''Također, veoma je bitno razumjeti i shvatiti da za rješavanje i koordinaciju upotrebe ljudstva i resursa na požarištima nisu nadležne Oružane snage BiH, već civilne institucije Bosne i Hercegovine'', zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close