Vojnici idu u SAR

Oružane snage postaju dio obrambeno-sigurnosnog sustava EU

Vijesti / Flash | 04. 07. 2017. u 16:10 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politički i sigurnosni odbor Europske unije (EU) donio je 26. lipnja Odluku o prihvaćanju doprinosa Bosne i Hercegovine, kao treće zemlje, vojnoj misiji EU za obuku u Srednjoafričkoj Republici.

Ovom odlukom BiH ?? praktično postala operativni partner u obrambeno-sigurnosnom sustavu EU, što predstavlja potvrdu i priznanje da je BiH spremna doprinositi zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU. Ujedno, ovo je i snažan poticaj procesu integracije BiH u EU.

Ova odluka rezultat je dugotrajnog procesa koji je otpočeo u rujnu 2015. godine, kada su ministrica obrane BiH Marina Pendeš i visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini potpisale "Sporazum između BiH i EU o uspostavi okvira za sudjelovanje BiH u operacijama EU za upravljanje krizama".

Drugi važan okvirni dokument za ovaj proces je Sporazum između BiH i EU o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija, koji je zaključen 2006. godine i već primjenjuje.

Pošto su se stvorili pravni okviri za zajedničko sudjelovanje u mirovnim operacijama, Politički i sigurnosni odbor EU donio je odluku da pozove BiH na doprinos u misiji EU u Srednjoafričkoj Republici u funkciji obuke.

Vijeće ministara BiH je u travnju 2017. godine ocijenilo opravdanim sudjelovanje do 40 pripadnika Oružanih snaga BiH u spomenutoj misiji obuke, a Predsjedništvo BiH je u svibnju prihvatilo ovu ocjenu opravdanosti i zadužilo Ministarstvo BiH da im dostavi prijedlog odluke o upućivanju pripadnika OS BiH.

Budući da je Predsjedništvo BiH 26. svibnja donijelo Odluku o sudjelovanju dva časnika OS BiH u misiji EU u SAR-u, pripreme za upućivanje teku po planu, a očekivano vrijeme upućivanja je kraj srpnja.

Planirano je da se početkom 2018. godine broj pripadnika OS BiH u misiji obuke EU u Srednjoafričkoj Republici poveća, ovisno od ponuđenih pozicija i proračunskih mogućnosti, priopeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close