Nikaragva

Ortega izabrao suprugu za potpredsjedničku kandidatkinju

Vijesti / Flash | 03. 08. 2016. u 07:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega izabrao je u utorak svoju ženu za potpredsjedničkog kandidata na izborima u studenome na kojima će ljevičarski političar vjerojatno osvojiti treći uzastopni mandat šefa države.

Prva dama Rosario Murillo već je poznata političarka kao glavna glasnogovornica vlade i na televiziji se pojavljuje gotovo svakodnevno. Kritičari kažu da par vodi Nikaragvu kao svoj feudalni posjed. No, sedamdesetgodišnji Ortega, bivši gerilski vođa, opisuje "zajedničku vlast" s Rosario kao simbol jednakosti između spolova.

"Ne sumnjamo u to da (potpredsjednički kandidat) treba biti žena, a tko bi bio bolji od partnerice koja se radom već dokazala kao učinkovita i disciplinirana?, rekao je Ortega predajući kandidaturu u Managvi.

Stotine pripadnika njegova sandinističkog pokreta pljeskom su ispratili prvi par kada je napustio zgradu izbrnog povjerenstva u glavnom gradu. Rosario je majka njihove sedmoro djece, tečno govori engleski i francuski jezik, a u slobodno vrijeme bavi se pjesništvom.

Poznata je i po nošenju živopisne, šarene odjeće i nakita karakterističkog za hippy pokret 60-tih godina. Oporbena Samostalna liberalna stranka (PLI) i Konstitucionalna liberalna stranka (SPS) također će sudjelovati u izborima, unatoč tome što su ankete objavljene prošli tjedan pokazale da Ortega ima potporu 65 posto a da su njegovi suparnici daleko iza njega.

Ortega je vladao tom srednjoameričkom državom 1990-ih i vratio se na vlast kao vođa ljevičarske Sandinističke fronte nacionalnog oslobođenja (FSLN) 2007. godine, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close