Žele sačuvati rezultate

Orban: Nećemo ugroziti Srbiju rješenjima za migrantsku krizu

Vijesti / Flash | 05. 09. 2016. u 13:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu da se ne može isključiti mogućnost da se migrantska kriza pogorša i da države Europe moraju za to biti spremne, te naglasio da Mađarska po tom pitanju neće učiniti ništa što bi moglo ugroziti Srbiju.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Europa ne može isključiti mogućnost da će ponoviti ista situacija s migrantima kao prošle godine, javlja Tanjug.

Labav sporazum s Turskom

"Gledajući koliko je labav sporazum između EU, Turske i Njemačke, ne možemo isključiti mogućnost da ćemo imati istu situaciju kao i prošle godine", rekao je Orban.

Naglasio je da će organi sigurnosti Mađarske i Srbije surađivati po pitanju migracija i da ta zemlja nudi Srbiji pomoć.

Upitan na koji način će Mađarska pomoći Srbiji, Orban je rekao da je Srbija suverena zemlja, da na njezinim granicama može da se dogodi samo ono što država želi, te da će pomoći samo na način koji Srbija prihvatiti.

"Nama je interes da nitko na ilegalan način ne pređe u Srbiju, time se povećava i sigurnost Mađarske", rekao je Orban.

Orban je rekao da je svima u interesu da se sadašnja situacija ne pogorša, ali da je veliki rizik da se to dogodi.

"Kad se dogodi nevolja, onda je kasno, kad padne kiša, kasno je uzeti kišobran, moramo imati planove ako se pogorša situacija", rekao je Orban.

Naveo je da Mađarska želi sačuvati rezultate koji su postignuti prošle godine, da ne može dozvoliti da se krši zakon i da izbjeglice nedozvoljeno dolaze na teritorij Mađarske.

Odgovarajući na pitanje o referendumu u Mađarskoj, Orban je rekao da očekuje dugo razdoblje pravne rasprave s Bruxellesom zbog velikih nesuglasica koje postoje između EU i Mađarske o rešenjima u vezi s tim.

U Bruxellesu, kako je rekao, jednostavno ne žele prihvatiti i ne razumiju naša mjerila, oni žele natjerati članice na mjere koje nisu u skladu s njihovim interesima, a suprotno, ako Brruxelles nešto zahtijeva a mi ne prihvatimo, onda ćemo imati dugu pravnu raspravu.

Srbi su pametni i znaju matematiku

"Ali da Mađarska svoj stav prezentira nama je potrebno da imamo veliku potporu glasača, i da što veća bude potpora na referendumu mi ćemo time lakše istupati s našim interesima u Bruxellesu", objasnio je Orban dodajući da su Srbi pametni, da dobro znaju matematiku, ali da će svi moći računati da će posljedice migracijske krize imati veliki utjecaj na naše živote.

Pitanje je želimo li prihvatiti te posljedice ili ne, rekao je Orban, primijetivši:

"Mi želimo da mijenjamo naše nedostatke ali ne i karatker, želimo da Mađarska ostane Mađarska, u pogledu etničkog i religijskog sastava... u EU to danas mnogo ne znači...mi imamo pravo da se branimo donoseći mjere koje ne štete drugima, na to sam se zakleo".

U tom je smislu spomenuo je da kada se u cijelu priču o ilegalnim prelascima granice uključi i element terorizma i kriminalnih radnji, onda se mora učiniti sve što je u interesu očuvanja sigurnosti.

Srbija neće trpjeti štetu

"Ali ja ne želim učiniti ništa što je u interesu Mađara, ali da bude na štetu Srbije, i zato sam ovdje da nađemo način zajedničkog postupanja, da Mađarska može zaštiti se na način da to nema negativne efekte na Srbiju", ponovio je Orban.

Kako je primijetio, nije ni interes Srbije da 10.000 ljudi bude blokirano u zemlji.

"Mi tražimo rješenje kako da Srbija sačuva svoju teritoriju kao i građane i to je bilo ujedno od glavnih pitanja današnjih razgovora s premijerom Vučićem", zaključio je Orban.

Podsjetimo, mađarska policija objavila je oglas u kojemu traži 3000 ‘graničnih lovaca’ koji će poslužiti kao pojačanje za 10.000 policajaca i vojnika koji već patroliraju duž 175 kilometara bodljikave ograde podignute duž granice, onemogućujući na taj način ulazak migrantima u zemlju.

Novi “čuvari granica” će, poput aktualnih policajaca nositi pištolje s bojevim streljivom, kao i suzavac u spreju, palice, lisičine i zaštitnu opremu, piše BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close