Tužiteljstvo BiH

Optužnica za zločine na Heliodromu

Vijesti / Flash | 07. 09. 2015. u 10:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Marija Miličevića zvanog Baja (1963.), nastanjenog u Republici Hrvatskoj, državljanina Republike Hrvatske, kojom se tereti za zločin protiv čovječnosti u skladu sa Kaznenim zakonom BiH.

"Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od sredine srpnja 1993. godine do kraja ožujka 1994. za vrijeme rata između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika Anti terorističke grupe 'Benko Penavić', HVO na području općine Mostar, svjestan da svojim radnjama dobrovoljno sudjeluje u organiziranju i izvršenju širokog, rasprostranjenog i sustavnog napada, usmjerenog protiv civilnog stanovništva, Bošnjaka na području općine Mostar, sudjelovao u počinjenju zločina i dopustio neposrednim izvršiteljima da čine kaznena djela radi ostvarenja zločinačke namjere.

Optuženi se tereti da je zahtijevao da pripadnici ATG 'Benko Penavić', a nekada i on osobno, izvode zatvorenike, civile bošnjačke nacionalnosti, iz logora Heliodrom i dovode na prinudne radove, te u živi štit na prvu liniju između Armije BiH i HVO-a, dok su borbe bile u tijeku", navodi se iz Tužiteljstva BiH.

Prema navodima optužnice, Miličević se tereti da je zahtijevao izvođenje zatvorenika, izlažući ih po život opasnoj situaciji i riziku da zatvorenici budu ubijeni, ranjeni i izloženi svirepom i nehumanom tretmanu, prilikom čega su u više navrata prisiljavani da za potrebe ATG prave rovove, utvrde i nose pune vreće pijeska na liniji razgraničenja.

"Izloženi velikoj životnoj opasnosti na radovima i u živom štitu, na lokacijama prve borbene linije 20 zatvorenika-civila bošnjačke nacionalnosti je ranjeno, pet poginulo, dok je pet zatvorenika bilo fizički zlostavljano od strane pripadnika ATG 'Benko Penavić' i dr.", navodi uz ostalo optužnica.

Miličević se nalazi u Hrvatskoj, čije državljanstvo posjeduje i nedostupan je organima gonjenja u našoj zemlji. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close