ISIL

Mostarac optužen za sudjelovanje na ratištima u Siriji i Iraku

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama sudjelovao u ratnim djelovanjima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritorij Republike Turske i povratka u BiH.
Vijesti / Flash | 05. 01. 2024. u 11:47 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi Vildan Ključo (1986), se tereti da je od 2012. godine boravio je na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice ''Ahmed Asafa'' na teritoriji koju je kontrolirao tzv. 'ISIL' koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.
Tužitelj Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv:

- Ključo Vildana rođenog 1986. godine u Mostaru, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.
Optuženi se tereti da je dana 28. kolovoza 2012. godine, otputovao redovnim letom Sarajevo- Istanbul u R Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio u okviru terorističke organizacije vojnoj jedinici ''Ahmed Asafa'' koja je postala sastavni dio terorističke organizacije ''ISIL-a'' na području Sirije i Iraka, a koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkim organizacijom, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima na tom području.

U optužnici se navodi da je optuženi kao pripadnik u vojnim jedinicama sudjelovao u ratnim djelovanjima kao pripadnik terorističke organizacije sve do 2023. godine, odnosno do prelaska na teritorij Republike Turske i povratka u BiH, čime je ovaj optuženi proveo više od desetljeća na području Sirije i Iraka te je jedan od optuženih iz BiH, sa najdužim boravkom na tom području.

Optuženi se tereti da se pridružio i postao pripadnik terorističke organizacije, čime je počinio kazneno djelo-organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi sa kaznenim djelom terorizam iz člana 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, navedeno je u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close