HDZ 1990

Optužnica protiv Zlatana Mije Jelića pokušaj prekrajanja povijesti

Vijesti / Flash | 02. 01. 2016. u 10:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za branitelje HDZ-a 1990 drži kako je podizanje optužnice za ratne zločine protiv umirovljenog generala HVO-a Zlatana Mije Jelića još jedan pokušaj prekrajanja povijesti.

"Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nastavlja sustavno diskriminirati i sotonizirati HVO i njegovu nemjerljivu ulogu u obrani kako hrvatskog puka, jednako tako i svekolikog građanstva Bosne i Hercegovine. Prosvjedujemo protiv sustavnog i višegodišnjeg omalovažavanja i vrijeđanja svega što je hrvatsko u BiH, poglavito prosvjedujemo protiv nastojanja kriminaliziranja HVO-a, njegova doprinosa u obrani BiH, doprinosa u Domovinskom ratu", priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Iz te stranke dalje navode kako su sve strane pristale da ocjene o ratu i presude o nespornim ratnim zločinima konstatiraju i izreknu suci međunarodnog suda u Haagu.

"Drugo desetljeće taj sud analizira i presuđuje sudionicima rata, pa i bojovnicima HVO-a. Često nismo zadovoljni presudama, iskažemo neslaganje, ali ne prosvjedujemo, jer pristali smo na takvu arbitražu. Poštovani branitelji, pripadnici HVO-a, u vaše ime, u svoje ime, jer smo i mi dio vas, oštro prosvjedujemo na rad tužiteljstva i sudstva BiH, jer na ovo, što i kako rade ti organi pravosuđa u državi, mi nismo dali pristanak", stoji dalje u priopćenju.

Iz HDZ-a 1990 navode kako se u optužnicama protiv pripadnika HVO koriste navodi poput: "U aprilu 1992. godine u vrijeme sveobuhvatnog i sustavnog napada pripadnika HVO-a na civile srpske nacionalnosti... a sve u cilju udruženog zločinačkog pothvata."

"Treba li podsjetiti tko je izvršio i na koga te 1992., pardon 1991. godine, agresiju u BiH? Koju to granicu države pređoše Hrvati, a da tamo nisu domicilni, tamo rođeni? Zna li se tko su oni što 18. 9.1991. godine u Mostar dođoše iz Užica i Nikšića? Zna li se da civil, građanin u svojoj kući ili stanu ne smije posjedovati vojno naoružanje, a nađeno je kod mnogih na desetine automatskih pušaka, streljiva, ručnih bacača; pa da pitamo jesu li to civili i tko ih naoruža? Samo da se zna, govorimo o građanima srpske nacionalnosti, a godine su opet 1991. i 1992.", poručili su iz HDZ-a 1990.

HVO i Hrvati u BiH, stoji dalje u priopćenju, nisu agresori, a nedjela koja su počinili pojedinci, pa makar bili i Hrvati, nemaju veze s HVO-om, i HDZ 1990 daje potporu pravosuđu da se ti zločini procesuiraju.

"Poštovani branitelji, želimo vam sve najbolje u 2016. godini, želimo da pravda stigne i generala Zlatana Miju Jelića i pukovnika Zdenka Andabaka, i sve naše uznike od Haaga do Sarajeva, pravda je na njihovoj strani. Neka pravda stigne do cijelog HVO-a, naravno i na to smo spremni. Da bi mogli vjerovati da će u 2016. godini pravda i pravednost zavladati pravosuđem BiH, onda gospodo političari iz reda hrvatskog naroda u BiH, u godini koja počinje dobro promislite jeste li pravedni prema mandatima koje smo vam dali", stoji na kraju priopćenja za javnost Odbor za branitelje HDZ-a 1990.

Kopirati
Drag cursor here to close