NSRS

Optužnica protiv Ratka Mladića u fokusu suradnje RS-a s Haškim tribunalom

Vijesti / Flash | 14. 12. 2016. u 09:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nastavila je danas zasjedanje razmatranjem Izvještaja o suradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom u prošloj godini.

U tom dokumentu se navodi da su nadležne institucije RS-a nastavile surađivati s Haškim tribunalom, najviše u vezi s predmetom protiv optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

Tužiteljstvo u Hagu je tijekom prošle godine uputilo Centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a 17 pisanih zahtjeva, a koji su se odnosili na dostavljanje informacija vezanih za svjedoke obrane u Haškom sudu, ili osoba s kojima su istražitelji iz Haga planirali obaviti razgovor, zatim za provjeru adresa, izvoda iz kaznene evidencije, personalnih dosjea i ostale dokumentacije iz ratnog razdoblja 1992.-1995. godine.

Također, Tužiteljstvo u Hagu je putem Ureda časnika za vezu s Haškim sudom iz reda srpskog naroda, za potrebe u predmetu protiv Ratka Mladića, zahtijevalo dostavljanje podataka koji se odnose na utvrđivanje određenih činjenica, te na evidencije u vezi s jednom osobom, a posebno kopije dokumenata iz oblasti personalne, disciplinske i kaznene evidencije za tu osobu, navodi se u izvještaju.

Postupajući po zahtjevima odvjetničkih timova obrane, osoba optuženih u Haškom tribunalu, za pružanje pomoći u pripremi stručne obrane ostvareni su kontakti s odvjetničkim timom obrane u predmetu protiv Ratka Mladića.

Obrana generala Ratka Mladića je u razdoblju siječanj-prosinac 2015. godine također zatražila pomoć u osiguravanju potrebnih podataka za aktualni proces u Haškom sudu i to konkretno radi ustupanja arhivske građe i dokumentacije neophodne radi pripreme obrane.

Konkretno, kako se navodi u izvještaju, pomoć je zatražena radi identificiranja određenog broja svjedoka obrane vezanih na okolnosti ratnih događanja na području Prijedora.

Predstavnici MUPRS-a su u spomenutom razdoblju održali dva radna sastanka sa članovima tima obrane optuženog Ratka Mladića, dok je Centar intenzivirao suradnju s timovima obrane u predmetima protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Kopirati
Drag cursor here to close