Dopunjena

Optužnica protiv Dodika ponovno u Sudu BiH

Prije nego što donese odluku hoće li optužnica biti potvrđena ili odbačena, Sud BiH se mora izjasniti o zahtjevu obrane za izuzeće sutkinje.
Vijesti / Flash | 25. 08. 2023. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopunjena optužnica protiv Dodika i Lukića ponovno je u Sudu BiH. Prije nego što donese odluku hoće li optužnica biti potvrđena ili odbačena, Sud BiH se mora izjasniti o zahtjevu obrane za izuzeće sutkinje, piše BHRT.

"Sud BiH je dana 24.8. 2023.godine zaprimio uređenu optužnicu protiv osumnjičenih Milorada Dodika i Miloša Lukića. Međutim, o istoj ne može biti donijeta odluka dok se ne odluči o zahtjevu za izuzeće. Odluku o zahtjevu za izuzeće, shodno odredbama Zakona o kaznenom postupku, donosi Opća sjednica Suda", kazali su iz Suda.

A odvjetnik predsjednika Republike Srpske zatražio je izuzeće sutkinje Suda BiH Jasmine Ćosić Dedović, jer je Dodik prije tri godine kao član Predsjedništva BiH protivio njenom imenovanju na poziciju sutkinje u Međunarodni kazneni sud u Haagu. Odvjetnik Bubić poziva se na Zakon o kaznenom postupku BiH u kojem je navedeno da, ako postoji razumna sumnja u nepristranost suca, da se može tražiti izuzeće suca.

"Predsjednik Dodik se protivio imenovanju. Sutkinja Dedović nije birana na tu poziciju zbog stava predsjednika u formalnoj proceduri imenovanja. Smatramo da bilo koje lice, ne samo sutkinja Dedović, u takvoj situaciju ne može biti nepristrano", kazao je Bubić.

Video: Sud BiH potvrdio da je dobio od Tužiteljstva BiH dopunjenu optužnicu protiv Dodika

"Mislim da ovdje pravo nije bitno i da postoji velika želja međunarodne zajednice da održi priču o Christianu Schmidtu i da se ta priča što duže valja, ne bi li se dogodio politički trenutak, za koji sam uvjeren da se neće dogoditi, da on bude ustoličen onako kako bi oni htjeli", ističe Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika RS.

Za Dodika je optužnica, kako kaže, na brzinu sklepana, što je potvrdio i Sud BiH kada ju je Tužiteljstvu vratio na doradu. Zbog toga je prije nekoliko dana podnio kaznenu prijavu protiv tužitelja Nedima Ćosića.

"Sve govori da je to snažno pakiranje. Nemojte se iznenaditi da Sud BiH prebaci u Banja Luku kao u prethodnom slučaju pa da kažu Dodik je namjestio i izvukao se iz toga. Evo neću da se izvučem, ajte vi presudite", kazao je Dodik.

"Klasični politički progon i ništa drugo nego borba protiv političkih neistomišljenika, onih koji su se usudili da kažu da su domaće institucije te koje donose zakone", ističe Željka Cvijanović.

Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine BHRT nije dobila odgovor kako je ovaj put okvalificirao kazneno djelo koje se Dodiku i Lukiću stavlja na teret. Sud BiH je prije četiri dana vratio optužnicu Tužiteljstvu, jer kako je navedeno nije precizirano koje je kazneno djelo počinjeno i kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se terete Dodik i Lukić.

Kopirati
Drag cursor here to close