Korupcija u pravosuđu

Optuženi istražitelj tužiteljstva: Nisam plaćao servisiranje vozila u Hercegovini

Vijesti / Flash | 23. 11. 2016. u 17:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za korupciju u pravosuđu, optuženi istražitelj Tužiteljstva BiH Mujo Smajlović negirao je tvrdnje svjedoka da mu je plaćano servisiranje vozila u Hercegovini.

Smajlović, koji je nastavio da svjedoči u svoju korist, pojasnio je da je trebao nabaviti novo vozilo, te da mu je Robert Iličić u jednom od neformalnih razgovora spomenuo da ima auto kuća u Hercegovini.

Optuženi je dodao kako tada nije bio pri nekim sredstvima, ali da je imao povlasticu za uvoz, javlja Birn.

''U pitanju je bio Renault Laguna. Sakupio sam dokumentaciju, izvršio uplate za registraciju. Robertu sam dao 4.200 eura. Za vozilo je bilo 4.000 eura, te 200 eura unaprijed za servisiranje. Iličić se izjasnio da je on kompenzirao prva dva servisiranja, što ja ne znam, niti kako je to završavao. Spomenuo je dva servisiranja, a bilo ih je više. Servisiranje platim Robertu, on to završi kako zna'', rekao je Smajlović i dodao da Iličićevi navodi u vezi za servisiranjem apsolutno nisu točni.

Optuženi je rekao kako mu je imputirano da je obavještavao Iličića o saslušanju svjedoka, što negira, te tvrdi da zapisnike nakon saslušanja svjedoka nije ni vidio. Naveo je i kako tijekom karijere i policajca i istražitelja, nije imao mrlje, niti disciplinskih postupaka ili zloupotreba.

''Časni Sude nisam to počinio, što će te se, nadam se, moći uvjeriti kada budete izvršili uvid u dokumentaciju'', rekao je optuženi.

Prema navodima optužnice, Smajlović se tereti da je od 2012. do početka 2015. godine bez znanja tužitelja, ostvarivao kontakte s osobama protiv kojih su se vodili ili se još vode postupci u Tužiteljstvu BiH, obećavajući im pogodnosti, za što je primio najmanje 20.000 konvertibilnih maraka (KM) i darove.

Odgovarajući na unakrsna pitanja tužitelja Džermina Pašića, optuženi Smajlović je rekao da sa određenim svjedocima u ovom predmetu nije imao desetine sastanaka, da Miru Šutala nije viđao u ugostiteljskim objektima, ali da jeste Zdravka Jurkovića, sa kojim je jedne prilike bio Dragan Šarenac.

Tužitelj je pročitao dio Smajlovićevog iskaza iz istrage u kojem je naveo da o određenim sastancima nije obavještavao postupajućeg tužitelja, na što je optuženi odgovorio da je tada dao izjavu kako ne bi bila u koliziji sa istragom. Spomenuo je i kako je sačinjavao službene zabilješke, a kada to ne bi uradio, obavještavao bi tužitelja.

Na pitanje ima li službenu zabilješku sa susreta sa Jurkovićem i Šarencem, te kada mu je predano 1.000 eura, duhan i mandarine, optuženi je odgovorio negativno.

Negirao je tijekom unakrsnog ispitivanja da je Jurkovićevoj rodbini govorio da će ovaj biti pušten nakon saslušanja, te potvrdio da je Iličić bio osoba od koje je dobivao informacije, ali i da svjedok kodnog naziva “Robot” nije imao status informanta, već osumnjičenog u jednom predmetu. Sa “Robotom” se optuženi, kako kaže, sastao u službenim prostorijama, o čemu je informiran postupajući tužitelj.

Nastavak suđenja je planiran za 7. prosinac, kada je predviđeno da tužiteljstvo nastavi sa unakrsnim ispitivanjem optuženog.

Kopirati
Drag cursor here to close