Branitelji

Optužbe tijekom potpisa: Vidio sam četiri imena onih koji su već dobili pomoć!

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 11:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tri tisuće su mi dali da ja uradim nešto. Četiri imena sam prepoznao koji su dosad već dobivali nešto'', rekao je Šerif Jelovac, branitelj koji je od Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a dobio tri tisuće KM jednokratne pomoći.

Jelovac, koji je tri puta ranjavan, dobio je sredstva na temelju Javnog natječaja za rješavanje stambenih potreba braniteljima i članovima njihovih obitelji na području HNŽ-a. Smatra kako mu ta sredstva nisu dovoljna za adaptaciju doma u kojemu sada živi.

Ističe kako se na ovaj način neće riješiti problemi braniteljske populacije.

Ministar: Nitko nije zakinut

Ministar je demantirao optužbe koje je iznio Šerif Jelovac, te je istaknuo kako nema privilegiranih.

''Mi imamo pismohranu i nitko tko je ranije dobio sredstva nije mogao ponovo dobiti ako mi imamo te podatke. Kad sam došao na mjesto ministara obvezao sam se da ću objaviti primanja branitelja po svim osnovama i ja samo čekam da se u Zakonu stavi odredba po kojoj ćemo to objaviti'', rekao je ministar za pitanja branitelja Oliver Soldo te rekao kako će u budućnosti objaviti registar svih davanja branitelja po svim pravima.

Novac dobila 64 branitelja

Sredstva koja je Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a imalo na raspolaganju ove godine su 220 tisuće KM.

''180 tisuća smo dijelili putem javnog poziva i 40 tisuća KM putem odluka Vlade. Sredstva od 180 tisuća KM su dobila 64 aplikanta. Dobitnici sredstava su 33 pripadnika HVO-a , te 31 pripadnik Armije BiH'', rekao je Soldo.

Dodao je kako je iz Mostara 36 aplikanata, Prozora-Rame deset, Konjica osam, Jablanice osam, Čapljine osam, Stoca sedam, Čitluka dva, Ravnog jedan.

''Stambeno zbrinjavanje braniteljske populacije u našoj županiji nije na adekvatan način riješeno i mi ćemo u ovom mjesecu predložiti Vladi novi program mjera u kojem ćemo definirati nove načine stambenog zbrinjavanja braniteljske populacije'', rekao je Soldo.

Aplikanti su za adaptaciju domova dobili od dvije do pet tisuća KM.

Izgradnja zgrade za branitelje

''Sredstva koja su današnji aplikanti dobili nisu dostatna za završetak svih radova na svim stambenim objektima, ali ipak su to jednokratne novčane pomoći koje njima trebaju osigurati minimalne uvjete'', objasnio je Soldo.

Ministar je rekao kako će pokušati na sustavan način riješiti stambeno zbrinjavanje branitelja. Rekao je kako postoji mogućnost izgradnje zgrade za smještaj braniteljske populacije.

''Od svih općina smo tražili da nam dostave raspoloživo zemljište za takvu izgradnju i to će ući u program kojim želimo riješiti sustavno stambeno zbrinjavanje branitelja. Mi moramo zatražiti sredstva od viših vlasti jer sredstva koja mi imamo su nam nedostatna. Ta mogućnost se razmatra ozbiljno i ja je mislim predložiti Skupštini'', rekao je Soldo.

Kopirati
Drag cursor here to close