Ostaje još pozivni kod

Optimizam u Beogradu: Otvaraju se nova poglavlja radi dogovora s Kosovom

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 12:22 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslije pozitivnog izvješća Europske komisije o napretku Srbije u procesu eurointegracija i postignutog sporazuma s Prištinom o telekomunikacijama, u Beogradu raste optimizam da bi nova pregovaračka poglavlja s EU mogla biti otvorena do kraja godine.

Srbije bi do Nove godine mogla otvoriti nova pregovaračka poglavlja s Europskom unijom, izjavila je u ponedjeljak šefica srbijanskog pregovaračkog tima s EU Tanja Miščević, naglasivši da svoj optimizam temelji na pozitivnim ocjenama u prošlotjednom izvješću Europske komisije o napretku u procesu eurointegracija.

"Nakon objavljivanja izvješća Europske komisije rekla sam da je mogućnost otvaranja poglavlja do kraja godine uvećana činjenicom da je u tom izvješću upravo ocijenjeno da je Srbija uradila jako dobar i velik posao, prije svega u dijalogu s Prištinom", ocijenila je Miščević za Televiziju Pink, nakon što je u Bruxellesu priopćeno da su Beograd i Priština postigli sporazum o telekomunikacijama, prenosi Hina.

Miščević je ocijenila kako do kraja godine postoji mogućnost otvaranja za pregovore poglavlja 25 i 26 o znanosti, istraživanjima, obrazovanju i kulturi te već ranije najavljeno otvaranje poglavlja pet o javnim nabavama, naglasivši da su ta tri poglavlja "potpuno spremna".

Istodobno, direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić postizanje sporazuma s Prištinom o telekomunikacijama vidi kao "veoma važan dogovor koji će se pozitivno odraziti i u odnosima s Prištinom i s Europskom unijom".

Đurić je u ponedjeljak za Radio-televiziju Srbije rekao da je sporazumom "službeno i trajno sačuvana kompletna imovina Telekoma Srbije" na Kosovu.

"Mi sasvim sigurno naše resurse i infrastrukturu Telekoma Srbije, naše bazne postaje, čvrsto zadržavamo i trajno štitimo. Nitko ne može da uradi bilo šta protiv naše volje", rekao je Đurić.

Točka prijepora je, osim nastojanja Prištine da preuzme imovinu Telekoma Srbija i srbijanskog teleoperatera mobilne telefonije MTS na teritoriju Kosova, bilo i protivljenje Srbije da Kosovo dobije međunarodni pozivni kod, čime bi se razgovori s teritorija Srbije tarifirali kao međunarodni. Po postignutom sporazumu, kako je objasnio Đurić, građani Srbije "mogu normalno pozivati i Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i tarifiranja".

Prema tom sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije dodijelit će Kosovu međunarodni pozivni broj 383, što je šefica pregovaračkog tima Prištine s Beogradom Edita Tahiri ocijenila kao "veliki uspjeh dijaloga u Bruxellesu" i "dobru vijest za Kosovo i njegove građane". Ona je izjavila da će pozivni broj Kosovu biti dodijeljen 15. prosinca.

Kosovo će, rekla je ona, "imati puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom", dok c´e svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada - 381, 377, 386, biti izvan uporabe.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, te pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija).

Kopirati
Drag cursor here to close