Padaju optužbe

Opstruira se rad Agencije za zaštitu osobnih podataka BIH

Vijesti / Flash | 11. 06. 2017. u 10:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepostupanje VIjeća ministara BiH po zahtjevima Agencije za zaštitu osobnih podataka onemogućava zakonit i efikasan rad Agencije i ima elemente opstrukcije, što je zabrinjavajuće i neprihvatljivo, navodi se u Izvještaju o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2016. godinu.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petar Kovačević o problemima u suradnji sa Vijećem ministara informirao je članove Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, Agencija za zaštitu osobnih podataka od početka je imala dobru suradnju sa Parlamentarnom skupštinom BiH i njenim nadležnim komisijama, ali i s Vijećem ministara, piše Srna.

"U posljednje vrijeme susrećemo se sa određenim problemima koje ne možemo da riješimo i koji direktno utječu na naš rad, a na koje Vijeće ministara ne odgovara", istaknuo je Kovačević. Kako primjer, on je naveo da je Agencija tražila smanjenje administracije u korist jačanja pozicija inspektora koji neposredno rade na zaštiti ličnih podataka, ali je od Ministarstva financija i trezora BiH dobiveno negativno mišljenje u kojem je navedeno da je to za njih neprihvatljivo, jer je Agencija i do sada radila bez problema.

"Problem su i službena vozila, jer mi po pravilniku Vijeća ministara nemamo pravo na vozila za inspekcijski nadzor, a naše prvo ovlaštenje jeste inspekcijski nadzor", rekao je Kovačević.

On je objasnio da inspektori vrše inspekcijske nadzore širom BiH, idu na sudove kad izdaju prekršajni nadzor, vrše obuke, ali su ove aktivnosti reducirane zbog ograničenja u korištenju vozila. Agencija za zaštitu osobnih podataka suočila se i sa problemima zbog zaključka Vijeća ministara BiH da se traži suglasnost za svako zapošljavanje u institucijama. Kovačević je precizirao da, prema Zakonu o proračunu BiH, Agencija ima 27 zaposlenih. On je napomenuo da je početkom prošle godine državni službenik u Agenciji eksterno premješten, ali Vijeće ministara nikada nije dostavio odgovor na zahtjev za suglasnost da se popuni ova pozicija.

"Radi se o poziciji službenika za prigovore, jedinog koji radi na ovim poslovima. Naš prioritet su postupci po prigovorima, svako lice ima pravo da podnese prigovor, ali sada nema ko to da radi, jer nema suglasnosti Vijeća ministara BiH", istaknuo je Kovačević.

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH rekao je da je ovakvo ponašanje Vijeća ministara prema radu Agencije neshvatljivo, piše Srna.

"Jesu li razlog određeni postupci, pa i to što je Agencija kaznila određene ministre zato što su kršili zakon o zaštiti osobnih podataka ili nešto drugo, ali situacija je neodrživa i obesmišljava se rad Agencije", smatra Kovačević. Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 7. lipnja usvojila je Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2016. godinu, koji bi 14. lipnja trebalo da razmotre i poslanici u Predstavničkom domu.

Kopirati
Drag cursor here to close