Nesigurnost

Opozicija nepovjerljiva prema novopredloženoj Vladi FBiH

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 17:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko opozicijskih stranaka deklarativno su danas u Federalnom parlamentu reagirale nepovjerljivo i podozrivo na predloženo formiranje nove vlade Federacije BiH.

Tijekom sjednice Zastupničkog doma, na kojoj je predložen sastav nove vlade, izrekli su kritike na račun stranaka vladajuće većine zbog njihovih otežanih pregovaranja proteklih mjeseci o pozicijama u budućoj vladi, kao i o samom njenom formiranju.

Salem Halilović, zastupnik Stranke za BiH, kazao je da su vladajući pokazali u tim pregovorima neviđen stupanj nepovjerenja i nesigurnosti.

''Građani FBiH nemaju osnova očekivati puno od nove vlade'', smatra on.

''Ovo je nazor vlada, s epizodnim trajanjem'', uvjeren je Halilović.

Boro Krišto, predsjednik zastupničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990, osporio je validnost odluke o imenovanju nove Federalne vlade, predložene danas Zastupničkom domu iz ureda predsjednika FBiH Marinka Čavare. Validnost je, po mišljenju Bore Krište, sporna jer odluka sada sadrži suglasnost jednog od dvoje dopredsjednika FBiH Milana Dunovića, a on (Dunović) je ranije povlačio tu suglasnost, što nije i formalno stavljeno izvan snage.

Denis Gratz iz Naše stranke je povodom današnjeg predlaganja nove vlade poručio vladajućim strankama: "Zašto ste dopustili da se obezvrijedi ovo tijelo (Zastupnički dom)? Dovedeni smo pred svršen čin, ne znamo ništa o vizijama rada budućih ministara".

''Nijedna izjava iz ekspozea predloženog premijera Fadila Novalića nema uporišta u najavljenom proračunu FBiH za 2015. godinu'', naglašava Gratz.

Mahir Nurkanović iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH sumnja da će nova vlada izvući Federaciju iz krize te je naglasio da zastupnici na današnjoj sjednici nemaju uvid u biografije i rezultate dosadašnjeg djelovanja novopredloženih članova Vlade.

Ismet Osmanović iz Stranke demokratske stranke (SDA), jedne od koalicijskih partnerica vladajuće većine, odgovorio je na sve ove zamjerke da predloženoj vladi ne treba unaprijed osporavati sposobnost već joj ostaviti vremena da pokaže djelovanje.

''Budite konstruktivna opozicija'',poručio je Osmanović diskutantima koji nisu iz parlamentarne većine, što su neki od njih prokomentirali s negodovanjem.

U Zastupničkom domu, nakon rasprave, predstoji izjašnjavanje svih zastupnika o novopredloženom sastavu Federalne vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close