Stevandića

Opozicija neće sudjelovati u radu Skupštine RS-a ako ne dobije svog potpredsjednika

Vijesti / Flash | 02. 12. 2015. u 16:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicija neće uopće sudjelovati u radu Narodne skupštine RS-a, ukoliko se najjačoj opozicijskoj stranci, SDS-u, ne omogući da ima svog potpredsjednika u parlamentarnom rukovodstvu, najavio je danas poslanik NDP-a Dragan Čavić.

Podsjetio je da opozicioneri već duže vrijeme traže smjenu Nenada Stevandića s mjesta skupštinskog potpredsjednika, jer više nije član SDS-a na čiji prijedlog je izabran i ne može više biti u parlamentarnom rukovodstvu.

''Nastavili se ova agonija nećemo dolaziti na zasjedanja Narodne skupštine, ne trebaju nam plaće i ništa drugo, već ćemo se prebaciti na sasvim drugi politički kolosijek. Dosta je više njihovog bezobrazluka'', utvrdio je Čavić u izjavi novinarima u Banja Luci navodeći da najjača opozicijska stranka može samo jednom predložiti svog kandidata, a to je sada Sonja Karadžić-Jovičević, ali se prije njenog izbora mora opozvati Stevandić, piše Fena.

''Ako pozicija ne želi da se izabere Sonja Karadžić-Jovičević onda je potpuno jasno da je razlog to što je ona kćerka Radovana Karadžića, naveo je Čavić.

Stevandić mora biti razrješen

Šef Kluba zastupnika SDS-a Vukota Govedarica potvrđuje da skupštinski Poslovnik predviđa da najjača opozicijska stranka može predložiti samo jednog kandidata, što znači da Stevandić mora biti razriješen da bi Sonja Karadžić - Jovičević bila izabrana na potpredsjedničku poziciju.

Navodi da Stevandića može da predloži klub u kojem djeluje u parlamentu, a da ga izaberu vladajući poslanici, čime se potvrđuje da je dio parlamentarne većine.

S druge strane, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić tvrdi da će prihvatiti eventualni dogovor SDS-a i SNSD-a prema kojem bi bio razriješen dužnosti, ali da ima ustavnu obvezu da predsjedava sjednicama parlamenta dok je predsjednik Nedeljko Čubrilović odsutan zbog zdravstvenih razloga.

Stevandić kaže da nije dio skupštinske većine, već da glasuje samo za dobre prijedloge, bez obzira na to od koga da dolaze.

Iz SNSD-a su izrazili spremnost da podrže izbor potpredsjednika Skupštine RS-a kojeg predloži SDS, ali i izbor hrvatskog člana skupštinskog rukovodstva i predložit će ga zastupnici vladajuće većine.

Šef Kluba zastupnici SNSD-a Radovan Višković je rekao kako ne vidi razlog da opozicija napušta sjednice, jer su u SNSD-u spremni da podrže njihov izbor njihovog kandidata za potpredsjednika, ali nije se izjasnio hoće li glasovati za smjenu Stevandića.

Zastupnik SRSRS Milanko Mihajlica tvrdi da Stevandić preuzima vođenje sjednica parlamenta, kako opozicija ne bi diskutirala o važnim točkama, jer ga bojkotiraju kao nelegalnog potpredsjednika i napuštaju sjednice dok ih on vodi.

Parlament i u poslijepodnevnim satima nastavlja rad raspravom o rebalansu ovogodišnjeg proračuna RS-a.

Čavić: RS svaki četvrti dan živi na kredit

Čavić je također optužio je Vladu RS-a da je prikrila kumulativne podatke u predloženom rebalansu entitetskog proračuna, te upozorio na velika zaduženja RS-a, koja svaki četvrti dan 'živi na kredit'.

Ukazao je kako zastupnici moraju imati pune, a ne polovične informacije o rashodima i prihodima u odnosu na ranije godine, piše Fena.

''Tek tada se dobiva prava slika o ukupnoj strukturi proračuna, po sintetičkim analitičkim računima'', rekao je Čavić tijekom rasprave u entitetskom parlamentu o predloženom ovogodišnjem rebalansu proračuna.

Kritizirao je i nepovoljna zaduženja RS-a, na koje se plaćaju velike kamate.

''Za protekle četiri godine potrošeno je oko 184 milijuna KM samo na kamate, što je mnogo više nego sredstva predviđena za borački dodatak, ili trogodišnjeg deficita Fonda PIO, te tri puta više od godišnjeg proračuna za poljoprivredu'', upozorio je Čavić.

Precizirao je da je od 2012. do 2015. na otplate duga i kamata na zaduženja iz proračuna RS-a dana milijarda i 813,3 milijuna KM.

Zastupnik NDP-a je naveo i kako je opozicija podnijela kaznenu prijavu protiv entitetske premijerke Željke Cvijanović i ministra financija Zorana Tegeltije, jer Vlada prije zaduženja od 300 milijuna dolara kod jednog investicijskog fonda nije zatražila suglasnost u Narodnoj skupštini RS-a.

Opozicijski poslanici vratili su se u skupštinsku salu, nakon što je predsjedavanje sjednicom preuzeo potpredsjednik Senad Bratić, dok bojkotiraju rad u vrijeme dok je vodi Nenad Stevandić.

Kopirati
Drag cursor here to close