Šta sad?

Opet po stožeru: Nitko nije kontaktirao struku

Nedopustivo je i da mjere u vezi s karantenama nisu usklađene u Republici Srpskoj i FBiH.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2020. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom donošenja odluke o ublažavanju mjera u Federaciji BiH nije konzultirana struka, niti Krizni stožer federalnog Ministarstva zdravlja, kao ni netko iz kantonalnih ministarstava, izjavio je načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević.

"Ne znam po koji se put desilo da nitko struku nije konzultirao. Nas epidemiologa i infektologa je premalo i oni bi morali da nas zaista koriste. Svi poduzimaju neke mjere bez ikakve konzultacije sa stručnjacima", rekao je Drljević novinarima u Maglaju.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je i da mjere u vezi s karantenama nisu usklađene u Republici Srpskoj i FBiH.

"Te mjere moraju biti usklađene i kad se donose, a kada se olabavljuju, onda se mora konzultirati struka. Imamo indekse po kojima trebamo to mjeriti, kolikom se brzinom šire ti virusi. Ako je on ispod jedan, onda se te mjere olabave, ali ja te indekse nisam nigdje vidio, a ako se približi jedan, ponovo se uvode mjere", pojasnio je Drljević i poručio da je krajnje vrijeme da se prestane raditi na takav način. 

Podsjećamo, kad je u pitanju popuštanje mjera i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je kako stožer njih ništa nije pitao.

Inače, u ponedjeljak je Glavni koordinacijski tim RS-a ukazao na povećan broj zaraženih osoba virusom korona u Republici Srpskoj te je izraženo nezadovoljstvo zbog ublažavanja mjera u Federaciji BiH koje se odnose na ukidanje lokalnih karantena, jer, kako je naglašeno, to nije bila koordinirana aktivnost, čime se povećava mogućnost pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Srpskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close