dnevni (ne)red

Opet po starom: Zastupnici SNSD-a ponovno napustili sjednicu

Vijesti / Flash | 25. 03. 2015. u 09:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i danas je, kao i na prethodnim sjednicama Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predložio da se u dnevni red uvrsti točka „odluka o razrješenju zastupnika Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Zastupničkog doma ZSBiH, odnosno člana Kolegija Zastupničkog doma“.

Obzirom da ovaj prijedlog ni danas nije dobio podršku zastupnika te ova točka nije uvrštena u dnevni red, zastupnici SNSD-a su, kao i ranije, napustili sjednicu Doma.

Upitna legalnost

Predsjednik Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac upozorio je da uspostavljena parlamentarna većina krši Zakon o Vijeću ministara BiH jer nije ispoštovan rok od 35 dana za imenovanje novog Vijeća ministara BiH od potvrđivanja predsjedavajućeg.

Podvukao je da postoji zakonska obaveza da se u roku od 35 dana od imenovanja predsjedavajući predloži saziv njegovog kabineta, odnosno predloži imena svih ministara i njihovih zamjenika.

''Ovih 35 dana je prošlo i do 19. ožujka trebalo se izaći s prijedlogom imena ministara i njihovih zamjenika, na ovaj način matematička većina krši Zakon o Vijeću ministara BiH i dovodi se u pitanje legalnost Zvizdića za predsjedavjućeg'', pojasnio je Košarac.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati principe Prijedloga zakona izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je predložio zastupnik Denis Bećirović (SDP BiH).

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje ovog zakona je preciznije definiranje ili tehnička popravka već postojećih odredaba Zakona o sportu BiH. Zastupnici će razmatrati i Prijedlog odluke o iznosu RTV takse, čiji je predlagač Komisija za promet i komunikacije. Ova Komisije je podržala i Zastupničkom domu uputila na izjašnjavanje Prijedlog odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH da se RTV taksa utvrdi u iznosu od 7,50 KM mjesečno.

Na dnevnom redu sjednice je i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zastupničkoj inicijativi Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da u 2015. pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH.

Zastupnici će, između ostalog, razmatrati i Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na prijedlog zastupnika Damira Arnauta (SBBBiH) u dnevni red današnje sjednice uvrštena je nova točka, a to je prijedlog zaključka o upućivanju zahtjeva Predsjedništvu BiH da Dom obavijesti o pitanjima vezanim za prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore.

SNSD nastavlja kuknjavu jer ne sudjeluje u vlasti

Generalni tajnik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak rekao je danas da ne smatra ozbiljnom današnju najavu predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a u parlamentu BiH Staše Košarca, da ova stranka neće moći da uspostavi bilo kakvu suradnju s novim Vijećem ministara BiH i da će zbog probijanja rokova novu izvršnu vlast smatrati nelegalno imenovanom.

''Izjava Košarca je nastavak kuknjave ljudi iz SNSD-a zato što neće sudjelovati u vlasti na razini BiH i to sada već postaje mučno za slušati i gledati. Zar nije smiješno da stranka koja je prethodno Vijeće ministara formirala godinu i po dana nakon izbora danas govori o probijanju rokova'', upitao je Crnadak.

Podsjetio je da smo na isti način SNSD slušali i u prošlom mandatu, kada su Vladu Federacije BiH proglašavali nelegitimnom i najavljivali da s njom neće surađivati, što je čak i Narodna skupština RS-a morala potvrditi, poslije čega su surađivali u punom kapacitetu.

''Ovako je SNSD-ova Vlada RS-a smjenjivala Nikolu Poplašena, prekidala platni promet i došla na vlast uz pomoć NATO-a, a danas se slikaju na protestima protiv NATO-ovog bombardiranja'', kaže Crnadak. Prema tome, dodao je, izjavu Košarca ne doživljavam ozbiljno.

''Vijeće ministara BiH bit će i legitimno i legalno, kada se izabere u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i nakon toga neka svako radi svoj posao: vlast svoj, a opozicija svoj'', naglasio je Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close