Zapelo

Opet kaos: Nova previranja pri imenovanju Vijeća ministara

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović (SNSD) napustio je današnju sjednicu tog povjerenstva na kojoj članovi razmatraju preporuke za potvrđivanje novog postizbornog saziva Vijeća ministara BiH.

Pojasnio je novinarima kako je to učinio jer je prekršen Zakon o Vijeću ministara BiH koji je propisao da Vijeće ministara treba biti uspostavljeno najkasnije 70 dana od konstituiranja Zastupničkog doma PSBiH, a danas je 112-ti dan od konstituiranja tog doma.

''Stoga smatramo da je ovako predložen saziv Vijeća ministara nelegalan i nelegitiman u načinu izbora. Također, najduže razdoblje u kojem je potrebno izvršiti potvrđivanje ministara i njihovih zamjenika od potvrđivanja predsjedavajućeg je 35 dana, a danas je 49-ti dan od potvrđivanja predsjedatelja'', pojasnio je Prodanović.

Predsjedavajući (Denis Zvizić-SDA) se, kaže Prodanović, nije obratio Domu što je za Prodanovića loša poruka funkcioniranja parlamentarne većine, a daljnji koraci u skladu s tim bit će poduzeti nakon sjednice Kluba zastupnika SNSD-a u smislu osporavanja zakonitosti i ustavnosti ovog čina.

Zaključio je kako bi parlamentarna većina trebala poštovati zakon i ispuniti obećanje građana koji su birali svoje predstavnike u oktobru prošle godine te nije mogao reći da će zastupnici SNSD prisustvovati sjednici Zastupničkog doma PSBiH koja bi trebala biti održana nakon sjednice Povjerenstva i na kojoj se očekuje potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara.

Član Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Fehim Škaljić (SBB BiH) kazao je kako zastupnici te stranke ne mogu podržati ovakav pristup formiranja Vijeća ministara BiH.

''Niti imamo kvalitetan i cjelishodan program, niti su kandidati prethodno učinili svoje predstavljanje onoga što treba činiti. Ne postoje elementi koji daju uvjeravanja da će ta ekipa biti produktivna za potrebe BiH danas'', kazao je Škaljić.

Po njegovim riječima, sumnja da netko nekoga ne prevari u koalicijskim partnerima proizvela je održavanje paralelnih sjednica Doma naroda i Zastupničkog doma u Parlamentu FBiH i Zastupničkog doma u Parlamentarnoj skupštini BiH ''što je svojevrstan izraz međusobnog nepovjerenja''.

''To kod nas u opoziciji izaziva sumnju o tome da to nije koalicija za partnerstvo u kretanju naprijed nego koalicija za podjelu izbornog kolača i borba za fotelje'', kazao je Škaljić.

S druge strane, još je neizvjesno hoće li i kada danas početi sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu radi izjašnjavanja zastupnika o imenovanju novog saziva Federalne vlade.

Zastupnici su došli u zgradu Parlamenta, ali nitko od njih ne može pouzdano reći hoće li i kada početi takva sjednica.

Kopirati
Drag cursor here to close