Mutna posla

Općinari privatizirali izradu arhitektonskih projekata u Livnu

Vijesti / Flash | 04. 11. 2016. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bračni par Tičinović iz Livna ove je godine ''obilježio'' sedam godina pravne borbe sa načelnikom i općinskim službenicima koji su preuzeli izradu većine arhitektonskih projekata u tom gradu. Općinski službenici su kroz dvije firme privatizirali izradu arhitektonskih projekata u Livnu, piše Žurnal navodeći kako dvije privatne firme u Livnu rade većinu arhitektonskih projekata u toj općini a najčešći projektanti su uposlenici općinske službe za graditeljstvo koji tokom slobodnog vremena projektiraju kuće i zgrade a onda ih tijekom radnog vremena u općini odobrava njihova šefica.

Osim mogućeg sukoba interesa službenika, upitan je i način na koji ih angažiraju arhitektonske firme dok se u institucijama i firmama prepliću članovi obitelji. Firme u kojima je jedan supružnik uposlenik općine a drugi direktor privatne kompanije, radile su i projekte za općinu.

Arhitektica Julijana Tičinović godinama upozorava na praksu javnih službenika zbog koje firma Ening, u kojoj radi sa suprugom, jedna od rijetkih u Livnu za koju nisu radili uposlenici općine, trpi novčanu štetu.

''Nemamo pravo života i rada ovdje'', kaže za Žurnal Julijana Tičinović, koja je sa suprugom u posljednjih deset godina podnijela nekoliko krivičnih prijava protiv uposlenika općine jer “rade posao projektiranja, što uopće nije njihov posao''.

Na praksu službenika da u isto vrijeme rade u Službi za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove i privatnim arhitektonskim firmama čije projekte ta služba odobrava, Tičinovići su počeli upozoravati načelnika Luku Čelana još 2009. godine. Isprva su se načelniku obraćali usmeno, sve dok im nije postalo jasno da se praksa niti nakon njihovih upozorenja ne mijenja. Potom su, kaže Julijana, počeli pisati načelniku. Upozoravali su ga na rad općinskih službenika posebno u dvije firme, eProjekt i Euroimage.

Direktorica firme Euroimage je Žana Rimac, supruga Igora Rimca, stručnog savjetnika za poslove prostornog uređenja u Općini Livno. Igor Rimac i nekoliko drugih uposlenika Službe za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Općine Livno privatno su radili arhitektonske projekte za Euroimage koji su potom odobravani u istoj službi u kojoj su oni službeno zaposleni.

Načelnik Livna, Luka Čelan, u toj višegodišnjoj praksi ne vidi nikakav problem iako su ga na nju Tičinovići upozorili još 2009. godine. Čelan nije odgovorio na zahtjev novinara za razgovor.

Kada u Livnu želite graditi obiteljsku kuću ili poslovnu zgradu, kao i u svakom drugom gradu, imate slobodu da izaberete arhitektu koji ispunjava zakonske uvjete iz cijele države. Livnjaci su se najčešće odlučivali upravo za projektante koji rade u općini. Njihovi projekti jeftiniji su od projekata arhitekata koji su vlasnici ili rade u privatnim arhitektonskim biroima, potvrdilo je više sugovornika Žurnala.

Sa projektom kojeg potpisuje uposlenik općine, budući vlasnik kuće ili zgrade, odlazi u Službu za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Livno po potrebne dozvole za gradnju. Sam projektant ili njegove radne kolege pregledaju dokumentaciju a nju je godinama potpisivala njihova šefica Gorana Marinčić. Na taj način je moguće da osoba koja je radila projekat sama sebi ocjenjuje ispravnost projekta.

OPŠIRNIJE…

Kopirati
Drag cursor here to close