Zakon o radu

Opći kaos: Osiguranje iznijelo iz Skupštine predsjednicu Saveza sindikata RS-a

Vijesti / Flash | 28. 12. 2015. u 17:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić naredio večeras da se iz skupštinske dvorane udalji predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić, skupštinsko osiguranje je to i učinilo.

Ranku Mišić su iznijeli na rukama iz skupštinske dvorane, a, kako je rekla, to je urađeno na najgrublji način.

Savez sindikata Republike Srpske je poručio okupljenim demonstrantima da se raziđu i da ostanu samo predsjednici granskih sindikata, javlju Anadolu Agency (AA).

Naveli su da nije kraj njihove sindikalne borbe, napominjući da će ostati čitavu noć i da će sutra nastaviti borbu.

Mišić kaže da je počela da govori s mjesta, negodujući zbog najave početka rasprave o novom zakonu o radu, ali da ju je ''osiguranje vuklo po podu, guralo i izbacilo iz zgrade Skupštine''.

''Ovo nije put demokracije, već porobljavanja'', rekla je Mišić.

Kaže da joj je zabranjen ulazak u parlament, ali da će i ona i radnici ostati i dalje ispred zgrade najvišeg zakonodavnog doma.

Novinarima se i obratila ispred parlamenta, gdje iza kordona policije i dalje prosvjeduje jedan broj članova sindikata i radnika nezadovoljnih predloženim zakonom o radu.

Mišić je izrazila nezadovoljstvo izjavom premijerke RS Željke Cvijanović "da ovo nisu radnički prosvjedi već je na sceni rušenje institucija RS", navodeći da to nije točno.

U skupštinskoj dvorani u tijeku je sjednica, a ministar rada Milenko Savanović izlaže odredbe novog zakona o radu RS-a.

Sindikalci su pozvali policiju "da ne ide na narod" te zvižducima propratili pominjanje premijerke RS.

Na mjesto prosvjeda ispred Skupština stiglo je i vozilo hitne pomoći, dok su i onako jake snage policije dodatno pojačane.

Prilaz zgradi Narodne skupštine RS-a čuvaju jake snage specijalne policije i postrojbe za podršku. Ministar policije Dragan Lukač pozvao je Mišić da ne poziva sudionike prosvjeda da idu u Parlament RS, jer se radi o instituciji koja se posebno čuva.

Opozicija napustila skupštinsko zasjedanje

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a napustila je skupštinsku dvoranu prije početka rasprave o spornom zakonu o radu.

Zatražili su od ministra rada Milenka Savanovića da podnese ostavku, ako zakon o radu u RS bude usvojen večeras po hitnom postupku.

U skupštinskoj dvorani su ostala dva zastupnika Napred Srpske, Adam Šukalo i Goran Đorđić, koji su mirnim stajanjem, tzv. ''pasivnim otporom'' izražavali svoj revolt, ali je to ocjenjeno kao ometanje rada paralemnta i izglasana je pauza.

Šukalo je najavio će se vraćatiti i dvoranu kada sjednice počne i nastaviti s ''pasivnim otporom''.

Borenović: Ova vlada je antinarodna i treba otići

Zastupnik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da opozicija u Narodnoj skupštini RS-a neće trpiti nasilje i neće sudjelovati u raspravi o zakonu u radu.

''Ova vlast u RS je danas pokazala svoje pravo lice, nasilničko kako jeste, ali sada u najbrutanijoj formi'', ustvrdio je Čavić, dok zastupnik SRSRS-a Milanko Mihajlica tvrdi da RS ulazi u dane "najdublje političke krize otkako je postala".

''Na sceni je sumrak demokratije, parlamentarizma u RS'', rekao je Mihajlica ističući da je „vlast izgubila kredibilitet, te da pod neviđenom policijskom opasadom usvaja sistemski zakon“.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović optužio je Vladu RS da je antinarodna i da treba otići.

Kopirati
Drag cursor here to close