Društvo novinara BiH

Opasan poziv Fahrudina Solaka

Novinarstvo, ističu iz ovog udruženja, daje činjenice, a na osnovu činjenica javnost dobiva informaciju i reagira na njih.
Vijesti / Flash | 01. 05. 2020. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedopustiv je i opasan poziv direktora Federealne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, koji umjesto da odgovori na pitanja medija o ovim poslovima, poziva tužiteljstvo da procesuira medije koji su se usudili pisati o slučaju, objavilo je Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

U svojem reagiranju, društvo novinara BiH oštro osuđuje izjave direktora Federealne uprave Civilne zaštite i pomoćnice direktora Sanite Alagić, u vezi s pisanjem medija u povodu afere Srebrena malina.

''Upravo suprotno, zahvaljujući hrabrosti pojedinih kolega, javnost je upoznata sa ovim sumnjivim poslovima u vrijeme kada se suočavamo s velikim izazivom pandemije koronavirusa što cijelom slučaju daje još veću dimenziju. Smatramo da institucije za provođenje zakona, umjesto da istražuju kolege novinare koji časno rade svoj posao, trebaju istražiti slučaj koji su na svjetlo dana iznijeli hrabri novinari'', navodi Društvo novinara Bosne i Hercegovine.

Novinarstvo, ističu iz ovog udruženja, daje činjenice, a na osnovu činjenica javnost dobiva informaciju i reagira na njih.

Podsjećamo, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite kazala je da "osuđuje novinare koji su počeli da rade posao institucija koje su nadležne".

Solak je prije toga pozvao istražne organe da ''hitno provedu istragu i ispitaju neobjektivne i krive navode'' iako se pokazalo da je puno toga urađeno mimo pravilnika i zakona.

 
Kopirati
Drag cursor here to close