Organizacijski odbor

''Predložit ćemo majke Srebrenice za Nobelovu nagradu za mir''

Poslije sastanka je istaknuto kako su već počele pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida.
Vijesti / Flash | 26. 08. 2019. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacijski odbor za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima ''Sigurne zone UN-a'' Srebrenica na sastanku je donio zaključak da se pokrene inicijativa da se udruženja koja okupljaju majke Srebrenice predlože za kandidaturu za Nobelovu nagradu za mir.

Poslije sastanka je istaknuto kako su već počele pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida.

Podnesena je i inicijativa da se za sljedeću godinu formira Vijeće OO, koji bi činili predstavnici različitih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, Islamske zajednice u BiH, predsjednik OO itd.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", kazala je kako su tražili formiranje dvije komisije, od kojih jedne na državnoj razini, koje će raditi na aktivnostima povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Namjeravaju vratiti i nagradu, koju su i ranije dodjeljivali, "Potočarska povelja".

Podsjetila je kako Udruženje ima dva projekta, a jedan od njih je i prijedlog da se u glavnim gradovima 25 zemalja nalazi ulica koja će nositi ime po žrtvama genocida u Srebrenici.

Foto: Anadolija / OO: Predložit ćemo majke Srebrenice za Nobelovu nagradu za mir 

''Već smo dobili podršku od nekih državnika i ljudi koji su gradonačelnici gradova poput Berlina, Washingtona…'', rekla je Subašić.

Dodala je kako su se sastali s Amal Clooney, aktivisticom za prava žena širom svijeta, koja je izrazila želju da "Majkama Srebrenice" pomogne u lobiranju u svijetu da veliki broj službenika dođe u Potočare.

Subašić je pojasnila kako su već dobili potvrde određenog broja službenika da nazoče obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Poručila je kako će pozvati državnike iz cijelog svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close