Uzaludna revizija

Oni troše, a kazni nema

Vijesti / Flash | 13. 09. 2016. u 11:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenje za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razmotrit će revizorske izvještaje za šest bh. institucija koje su za rad u prošloj godini dobile mišljenje s rezervom, ali neke "drastične" mjere poput financijskog kažnjavanja vjerojatno neće preporučiti, kazali su u ovom povjerenstvu Nezavisnim novinama.

Dragutin Rodić, član Povjerenstva, rekao je kako je od 2002. godine bio ogroman broj negativnih revizorskih izvještaja, a sada se svelo na šest institucija s mišljenjem s rezervom, te da je došlo vrijeme da i one isprave sustavne greške koje su najprisutnije u javnim nabavkama i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

"Vidjet ćemo što su zaključci Službe za reviziju. Dat ćemo određene preporuke da se te institucije dovedu u sklad sa zakonskim propisima i sve što je ukazala revizija da se pokuša ispraviti. Vjerojatno ćemo poslije posjetiti te institucije i kontrolirati što su uradile", dodao je Rodić.

Napomenuo je kako se još ne može reći kakve bi preporuke bile. Ovo povjerenstvo će na sjednici ovog tjedna razmotriti izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH i javno saslušati predstavnike Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, ministarstava vanjskih poslova, obrane te komunikacija i prometa, Uprave za neizravno oporezivanje i Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka.

Ljilja Zovko, predsjedavajuća Povjerenstva, istaknula je da revizori detektiraju probleme i na institucijama je da ih isprave.

"Nema potrebe da se svake godine prave revizorski izvještaji za institucije koje su pozitivno poslovale, ali za one koje godinama bilježe propuste mora se naći načina da se sankcioniraju odgovorni", smatra Zovko.

Smatra kako bi svaki privatnik bio presretan da mu revizija detektira probleme i da bi on sigurno onoga tko ih pravi sklonio s tog radnog mjesta. Rješenje vidi u donošenju zakona o parlamentarnom nadzoru.

"Ne može se tolerirati da netko godinama radi na određenim poslovima i da institucija u kojoj radi nema mogućnosti da ga pomjeri iako je napravio propuste. Morala bi se izvršiti provjera znanja nekih ljudi, certifikacija i da iz godine u godinu nemamo situaciju da se bilježe silni propusti u institucijama koje troše više od pola proračunskog novca", kazala je Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close