smirivanje tenzija

Ombudsmeni BiH pozivaju na razumno djelovanje u najboljem interesu djeteta

Vijesti / Flash | 07. 01. 2016. u 15:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH u slučaju smrti dječaka M.R. (14) otvorila je, na osnovu izvještavanja medija i interesa javnosti, predmet i istragu po službenoj dužnosti.

U okviru toga tim Institucije Ombudsmena posjetio je Internacionalnu školu Ilidža, a javnost će biti obaviještena o njihovim preporukama u konkretnom slučaju, po završetku istrage.

Ombudsmeni BiH pozivaju na smirivanje tenzija i razumno djelovanje, da bi se nadležnim organima omogućilo efikasno okončanje istrage.

Istovremeno Ombudsmeni izražavaju zabrinutost zbog govora mržnje na društvenim mrežama i web portalima i pozivaju vlasnike medija i urednike da preuzmu odgovornost i poduzmu mjere u skladu s instrukcijama Vijeća za tisak, jer govor mržnje nije sloboda govora i podliježe kaznenoj odgovornosti.

''Na problem vršnjačkog nasilja Institucija redovno ukazuje u godišnjim i specijalnim izvještajima i na potrebu podizanja svijesti i prepoznavanja nasilnog ponašanja na koju su ukazala i sama djeca kroz realizaciju aktivnosti 'Ombudsman u vašoj školi', koju Institucija implementira od 2009. godine uz podršku Save the Children.

''Institucija ombudsmena za ljudska prava podržava svaku argumentiranu raspravu koja će rezultirati poduzimanjem konkretnih mjera, unapređenjem zakonskog okvira i osnaživanjem mehanizama implementacije i prevencije da bi se spriječilo vršnjačko nasilje i u tom smislu se stavlja na raspolaganje svim relevantnim institucijama i građanima'', priopćeno je iz te institucije.

Ombudsmeni BiH pozivaju medije da odgovorno i u najboljem interesu djeteta izvještavaju o toj temi, imajući u vidu pravo djece na privatnost i poštivanje dostojanstva djeteta žrtve.

Kopirati
Drag cursor here to close