Izmjena Zakona

Ombudsman će nadzirati poštuju li se prava uhićenih osoba

Vijesti / Flash | 05. 09. 2017. u 13:34 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važan segment izmjena Zakona odnosi se na konačnu uspostavu preventivnog mehanizma što je bila obaveza u skladu s Opcijskim protokolom uz Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv torture iz 2008. godine gdje će Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava Ombusman biti taj koji će nadzirati kršenje prava uhićenih.

''Ovim izmjenama ta važna uloga pripala je Instituciji ombudsmana koji će nadzirati poštovanje prava uhićenih osoba koja borave u zatvorima, pritvorima, psihijatrijama ili policijskim stanicama'', istaknula je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac kazala je danas novinarima u Sarajevu da je Vijeće ministara BiH podržavajući nacrt zakona kojim se, između ostaloga, osigurava i financijska neovisnost ove institucije.

Njime se omogućava reakreditacija i predložen je od resornog ministarstva da bi se funkcioniranje ustanove usuglasilo s preporukama Potkomiteta za akreditaciju (Međunarodnog koordinacijskog komiteta NHRI (ICC)) koje su date nakon razmatranja statusa reakreditacije Institucije ombudsmana u studeni prošle godine.

Preporuke Potkomiteta odnosile su se na osiguranje financijske neovisnosti Institucije, osiguranje uloge ombudsmana na promociji ljudskih prava i osiguranje suradnje s civilnim sektorom u BiH, odnosno domaćim i međunarodnim institucijama na promociji zaštite ljudskih prava.

Sve preporuke ispoštovane su kroz izmjene Zakona kojim je precizirana uloga ombudsmana na promociji ljudskih prava kao i suradnja s nevladinim sektorom u BiH te domaćim i međunarodnim institucijama na promociji ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close