Okrugli stol

Mostar: Umirovljenici i javni prostor

Sudionici i sudionice okruglog stola raspravljali su o ulozi žena i umirovljenika u gradskim javnim prostorima, problemima s kojima se susreću kroz prizmu jednakosti pristupa, objekata i usluga na spomenutim prostorima, te važnim temama sigurnosti...
Vijesti / Flash | 17. 06. 2022. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hotelu Mostar održan je prvi od tri planirana tematska okrugla stola u organizaciji Udruge građana ''Nešto Više'' u okviru projekta ''Mostar- prostori koji pokreću.''

Panel pod nazivom "Žene i građani/ke treće dobi u javnom prostoru- jednak pristup, objekti, usluge i sigurnost" okupio je predstavike i predstavnice iz udruga za prava žena, udruga umirovljenika, nevladinog sektora i političkih stranaka.

Iz ''Nešto Više'' objašnjavaju kako je njihova uloga u okviru Projekta fokusirati se na promociju i poticanje održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa, kao i promociju ekološki prihvatljivih rješenja za javne prostore te urbano vrtlarstvo i odgovorno korištenje prirodnih resursa.

Predstavljena je analiza rodne ravnopravnosti u javnim prostorima Grada Mostara a uvodnu riječ imala je arhitektica Esma Šantić, predsjednica udruge ''Fora'' koje je dala definicije javnog prostora koji su poslužili za dalju raspravu.

Sudionici i sudionice okruglog stola raspravljali su o ulozi žena i umirovljenika u gradskim javnim prostorima, problemima s kojima se susreću kroz prizmu jednakosti pristupa, objekata i usluga na spomenutim prostorima, te važnim temama sigurnosti i ulozi žena u sudjelovanju i komunikaciji u javnom životu.

Spomenuti su mnogi primjeri, date preporuke i sugestije na kojim prostorima bi se i na koji način trebalo intervenirati kako bi ih se otvorilo i poboljšalo za sve građane koji ih imaju pravo i žele koristiti.

Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Projekt financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close