Ivanić

Okretanje budućnosti: Svi smo za NATO

Vijesti / Flash | 21. 03. 2017. u 14:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da u BiH postoji potpuna politička suglasnost o jednoj stvari, a to je aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), ali da ne postoji isti stupanj jedinstva u vezi sa članstvom naše zemlje u ovom vojnom savezu.

To je kazao u izlaganju tijekom 1. sesije o temi "Euroatlantske integracije na zapadnom Balkanu", u okviru 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a i zasjedanja Posebne skupine PS NATO-a za Mediteran i Bliski istok, pod nazivom "Zapadni Balkan: tranzicijski izazovi, evropske težnje i povezanost s regijom MENA".

Predsjedavajući Ivanić je govorio o dvjema temama, trenutnom političkom ambijentu u BiH i političkom pogledu na aktiviranje MAP-a te uvjetima, preduvjetima i problemima koji se na tom putu javljaju.

''Sada je prerano govoriti o članstvu u NATO-u i zato nema potrebe'', istaknuo je.

Njegovo mišljenje je da je preduvjet za eventualno članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu, prvo ulazak svih zemalja regije jer bi to BiH definitivno umnogome olakšalo odluku o ovom pitanju.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, konstatirao je da naša zemlja u svom političkom razvoju ima i pozitivnih i negativnih stvari.

Kao pozitivne izdvojio je značajnije pokretanje puta ka Europskoj uniji (EU), u čemu je Predsjedništvo BiH imalo bitnu ulogu, zatim podnošenje i prihvaćanje aplikacije BiH za članstvo u EU te dobijanje Upitnika Europske komisije.

''Krajem ove ili početkom iduće godine, EU će biti u prilici da odluči hoće li BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU ili ne'', rekao je, izrazivši nadu da će odgovor biti pozitivan, jer su sve zemlje u regiji kandidati, osim BiH.

Kao posebno pozitivnu stvar istaknuo je prošlogodišnje usvajanje dokumenta "Pregled obrane".

'To je bio izuzetno značajan dokument koji nije privukao dovoljno pozitivne pažnje niti međunarodne, a još manje javnosti unutar BiH'', naglasio je.

Kopirati
Drag cursor here to close