Lajčak

Ojačati kredibilnost europske politike proširenja

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 07:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naši prioriteti bit će i formalno usvojeni krajem lipnja. No, već sad mogu reći da je cilj slovačkog Predsjedništva Vijećem EU-a ojačati kredibilnost europske politike proširenja. Baš zato smo proširenje odredili kao jedan od četiri naša prioriteta'', kazao je za "Faktor" Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Slovačka preuzima šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom 1. srpnja. Zadatak predsjedavajuće zemlje je koordinacija europskih politika, s tim što uvijek odredi i nekoliko prioriteta. Slovačka se nada kako će tijekom njezina predsjedavanja biti moguće postići konkretan napredak u pristupnom procesu zemalja zapadnog Balkana i Turske.

''To ovisi prvenstveno o zemljama aspirantima i zemljama kandidatima. Slovačka će kao predsjedavajuća EU-om u tome biti iskren posrednik i nepristran medijator. Sve te zemlje su u različitim fazama integracijskog procesa. U skladu s tim, naš pristup i naša pomoć tim zemljama kako bi se kretale prema naprijed bit će različiti prema svakoj od njih'', naglasio je Lajčak za "Faktor".

Kopirati
Drag cursor here to close