napali dronovima

Ojačali udari na IS: Britanija ubila vlastite državljane

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 07:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski džihadist koji je planirao atentat na britansku kraljicu ubijen je dronovima britanske vojske u Siriji prošlog mjeseca, javlja The Telegraph.

Britanski premijer David Cameroon priznao je da je Reyaad Khan ubijen prošlog mjeseca nakon što su tajne službe otkrile kako priprema teroristički napad u Velikoj Britaniji.

Cameroon je dodao da je ovo prvi put da britanske snage organiziraju napad na jednog od svojih državljana u vremenu kada Velika Britanija nije u ratu.

Ujedno, ovo predstavlja i prvo djelovanje britanskih snaga u Siriji, a Cameroon je naznačio kako je vojska spremna izvesti još napada u Siriji, Iraku i Libiji. Ipak, negirao je postojanje liste terorista na koje se planira napad. No, jasno je da su borci IS-a rođeni na britanskom tlu, uključujući Jihadi Johna, mete snaga Ujedinjenog kraljevstva, piše Fena.

Premijer je napad odobrio bez dozvole parlamenta, ali to je objasnio činjenicom da je napad bio akt samoobrane te da za takvo nešto ne treba glasati.

"Nisam spreman da stanem na ulice nakon terorističkog napada i onda objašnjavam zašto nisam iskoristio šansu da napad spriječim", rekao je Cameroon.

Osim spomenutog borca IS-a, u odvojenim napadima nedavno su ubijena još dvojica britanskih državljana koji se bore za Islamsku državu.

Podsjetimo, u ponedjeljak su V. Britanija i Francuska najavile odlučnu reakciju protiv IS-a.Zračni napadi uz potporu Velike Britanije već se izvode u Iraku.Do novog uzleta u borbi protiv terorizma došlo je nakon što je lord Carey pozvao na vojno djelovanje u Siriji, ističući kako slanje humanitarne pomoći u izbjegličke kampove na Bliskom istoku nije dovoljno samo po sebi, prenose novinske agencije.

Francuska je objavila kako od utorka na području Sirije započinje s izviđačkim letovima, koji bi omogućili informacije o uporištima Islamske države koja se trebaju bombardirati i uništiti.

Kopirati
Drag cursor here to close