Šuška se šuška

OHR se uključuje u problem Mostara

Vijesti / Flash | 21. 03. 2016. u 13:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je izvjesnija opcija uključivanja OHR-a u rješenje mostarskog pitanja, navode dobro upućeni izvori za Dnevni list.

Naime, nakon što su iz HDZ-a BiH i SDA iznijeli svoje potpuno različite stavove o rješenju mostarskog problema, a nakon toga i otkazali sastanak koji je trebao biti održan tijekom vikenda i na kome je trebalo doći do dogovora kako implementirati odluku Ustavnog suda BiH kako bi se stekli uvjeti za održavanje izbora u Mostaru, čini se kako će konce povući OHR.

''Ako se zna da je ostalo svega mjesec i pol dana da se dođe do kompromisnog rješenja koje bi se nakon toga trebalo provesti kroz zakonsku proceduru, jer Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH lokalne izbore raspisuje početkom svibnja, nema puno prostora za optimizam'', piše Dnevni list.

Izvori iz HDZ-a i SDA tvrde kako ni u ovim strankama nitko ne vjeruje da će se uskoro doći do rješenja. Navodno su i jedni i drugi stava kako je bolje doći do trajnog rješenja nego stvari ‘lomiti preko koljena’. Uz to, nijedna strana nije spremna na odstupanja od svojih stavova u izbornoj godini. Uključivanje OHR-a skinulo bi odgovornost i sa jednih i sa drugih.
OHR je 2014. godine ponudio prijedlog za Mostar koji je podrazumijevao tri multietničke izborne jedinice koje bi prelazile Neretvu, te pravila kojima bi bila ispoštovana odluka Ustavnog suda, a istovremeno bi bila garantirana zaštita nacionalnih interesa i ravnopravnost.

Taj prijedlog podrazumijevao je i gradska područja koja bi se podudarala s teritorijem izbornih jedinica, te imale komisije koje bi se sastojale od vijećnika izabranih iz odgovarajućeg gradskog područja i imale određene nadležnosti. Tada su ovaj prijedlog podržale sve stranke osim HDZ-a i SDA.

Iz OHR-a posljednjih dana poručuju da se izbori u Mostaru moraju održati, te da međunarodna zajednica neće prihvatiti podjelu Mostara.

Ni u HDZ-u ni u SDA tijekom vikenda nisu znali hoće li i kada biti novog sastanka i što dalje. Iz SDA su izašli i sa informacijama kako postoji ''zanimljiva korespodencija postoji između SDP-a i HDZ-a i DF-a, pa čak i sa nekim dijelovima međunarodne zajednice''.

Ove informacije ni u jednoj od spomenutih stranaka nisu potvrdili. Iz SDP-a i DF-a su naveli kako će njihov prijedlog za Mostar koji podrazumijeva jedinstven grad za mehanizmima zaštite za sve narode i građane biti upućen u parlamentarnu proceduru.
Iz SBB-a koji je koalicioni partner HDZ-a i SDA za sada nema zvaničnog stava oko Mostara, iako izvori bliski ovoj stranci tvrde da oni neće podržati prijedlog SDA o podjeli Mostara.

Podsjećamo, Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004., donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvero Srba i jedan iz reda ostalih.

Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012., u Mostaru nisu održani.

Kopirati
Drag cursor here to close