status

OHR ne namjerava otići iz BiH

Vijesti / Flash | 17. 09. 2016. u 13:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osporavanja države Bosne i Hercegovine, njezinih institucija i odluka, odlažu debatu o zatvaranju OHR-a za neko buduće vrijeme. Ovaj odgovor "Nezavisne" su u petak dobile iz sjedišta OHR-a u Sarajevu, na pitanje o mogućnosti konačnog zatvaranja Ureda visokog predstavnika, o čemu je u posljednje vrijeme bilo mnogo govora.

Posljednji takav stav iznio je Wolfgang Petrich, austrijski bivši diplomata, koji je dužnost visokog predstavnika u BiH obnašao u periodu 1999 - 2002. godina, te je ostao upamćen kao netko tko je bonske ovlasti koristio u mnogo slučajeva. Petrich je, naime, ustvrdio da Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) više nije jedinstven organ te da je OHR trebalo davno ugasiti.

S ovim stavom se, očekivano, ne slažu u samom OHR-u, odakle navode da "ne komentiraju izjave bivših visokih predstavnika". "Upravni odbor PIC-a redovno vrši procjenu napretka postignutog u realizaciji programa 5+2. Činjenica je da Upravni odbor PIC-a neprekidno naglašava potrebu da se program 5+2 u potpunosti provede, što je još uvijek potrebno uraditi da bi došlo do zatvaranja OHR-a", navode iz Ureda. No, nesumnjivo je program 5+2 postavljen "preširoko", te je kao takav podložan raznim procjenama i tumačenjima.

Tako, naime, postoje mišljenja da je u tijeku provedba posljednjih od svih pet uvjeta i oba cilja iz ovog programa. Sličnog stava je i Mile Lasić, sveučilišni profesor iz Mostara, inače bivši diplomat i jedan od najcjenjenijih politologa u BiH.

"Već godinama je mandat visokog predstavnika ispunjen pasivnošću. Radi se, naime, o tomu da je negdje izvana, među velikima, procijenjeno da visoki predstavnik više ne treba koristiti bonske ovlasti", kaže Lasić. Ipak, smatra da u uvjetima "obračuna unitarne i konfederalne koncepcije, koje zastupaju Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, ima razloga za ostanak OHR-a.

"U uvjetima koji stvaraju klimu kao da će rat, a hvala bogu neće, oni jesu tu u ulozi protektora, kako ne bi došlo do nekih eksperimenata", ističe Lasić. On zaključuje da bi cijela energija OHR-a i međunarodne zajednice trebalo biti usmjerena na izradu novog izbornog zakona i ustavne promjene.

Njegovo mišljenje dijeli i Vehid Šehić, ustavni ekspert, bivši član SIP BiH. "Problem s visokim predstavnicima je taj da dok su obavljali dužnost u BiH njihovi izvještaji su bili drugačiji od onih kada su napustili funkciju", kaže on. Iako i Šehić postavlja pitanje treba li nam ovakav OHR, zaključuje da je u BiH i dalje neophodan neki vid međunarodnog prisustva.

"Opći je stav da javnost i političari često pozivaju OHR na reakciju, a reakcije nema. Čemu onda OHR", pita se Šehić. Sa političke strane, BiH je uistinu na korak od ispunjenja pet ciljeva i dva uvjeta. Po slobodnom mišljenu, od ciljeva je još potrebno u potpunosti dogovoriti prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu, te isto takvo rješenje za pitanje raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti. Uvjet je ostao samo jedan, a to je pozitivna procjena situacije u BiH, zasnovana na punom poštivanju Daytona.

Iz Veleposlanstva SAD u BiH navode da je stav ove države "jasan i dosljedan".

"Do zatvaranja OHR može doći samo kada BiH bude spremna samostalno funkcionirati. Mi želimo da se OHR zatvori, jer bi to značilo da je ovaj cilj postignut. U 2008. je PIC odredio 5+2 set ciljeva i uvjeta koji moraju biti ispunjeni prije zatvaranja OHR-a. Mnogi ljudi koji kritiziraju OHR i kažu da već odavno nije ovdje dobrodošao su isti oni koji blokiraju napredak na ispunjavanju 5+2 seta ciljeva", ističu iz američkog veleposlanstva. Podsjećaju da je uvjet i pozitivna procjena o situaciji u BiH, temeljena na poštivanju Daytona. "Bit će teško reći da je ovaj uvjet ispunjen sve dok lideri osporavaju ono što je jasno navedeno u Daytonskom sporazumu", ističu iz Veleposlanstva SAD-a, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close