Salem Marić

OHR Hrvatima poklonio vlast, a i ljevica na njihovoj strani

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 10:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve dosadašnje prognoze najčešće davane od lidera HDZ-a Dragana Čovića bile netočne'', rekao je u intervjuu za Oslobođenje Salem Marić, predsjednik mostarske SDA dodavši kako očekuje da će se priča oko Mostara završiti vrlo brzo.

Marić ističe kako OHR ''očito nema snage da se aktivnije uključi u rješenje pitanja Grada Mostara, iako je on isključivi krivac za trenutno stanje, odnosno za neustavan statut Grada''.

Kaže kako je ponašanje HDZ-a u razgovorima u postalo zabrinjavajuće, te da je počeo sumnjati u brzo rješenje.

Vlast poklonio OHR

''Uz ovo pitanje, HDZ želi riješiti pitanja za koja smatraju da, ako ih ne iskoriste u sklopu rješenja za Mostar, kasnije neće imati priliku riješiti ih, a tiču se izbora hrvatskog člana Predsjedništva i Doma naroda državnog Parlamenta. HDZ-u se ne žuri, jer ima svu vlast u gradu koju mu je poklonio OHR'', ponovio je ranije iznesene tvrdnje Marić.
Ističe kako je u ponedjeljak predstavljeni prijedlog zakona o Gradu Mostaru koji bi se usvajao u Parlamentu FBiH ili u Skupštini HNŽ-a, skoro bio usuglašen s HDZ-om i njihovim predsjednikom.

''Imali smo potrebu da predstavnike nevladinih organizacija koje su potpisale zaključke Kluba Bošnjaka sa Muftijstvom, IZBiH i boračkim udruženjima na čelu, upoznamo da je ponuđeno rješenje u duhu zaključaka Kluba Bošnjaka za koje smo se zajedno zalagali. Samo smo pojasnili određene nedoumice, koje su pojedini mediji zlonamjerno prenijeli, tvrdeći da SDA dijeli Mostar. Pojasnili smo da se SDA zalaže za jedinstven grad, kao i za jedan statut, jedan proračun, jedan prostorni plan, jednu gradsku administraciju i jedinstvena javna poduzeća, ali i za grad organiziran kao složen, moderan, europski grad s nižim razinama organizacije, gdje bi lokalna uprava bila bliža građanima, što i jeste osnovni cilj'', rekao je Marić.

Snaga izbornih jedinica

Dodao je kako je točno da su u prijedlogu niže organizacijske jedinice nazvane gradske općine, ali navodi to je predloženo ''isključivo radi suglasnosti s Ustavom FBiH, koji poznaje kategoriju gradske općine''.

''Pošto je HDZ insistirao da se to ne treba tako zvati, bili smo najbliže rješenju da to budu gradske zone. Zalagali smo se za šest gradskih zona, koje su bile nekad općine ili u drugoj varijanti za četiri zone, na što HDZ nije pristao, isključivo tražeći da budu dvije, da bi kasnije to spočitavali nama'', rekao je.

Marić navodi kako su zbog odluke Ustavnog suda da izborne jedinice s izričito različitim brojem glasača ne mogu davati isti broj vijećnika, ponudili sustav u kojem je predviđen raspon po kojima izborne jedinice slične izborne snage daju jednak broj vijećnika.

''Ovo je dugoročno rješenje i gradska područja sa manjim brojem vijećnika normalno je da mogu brojčano rasti, jer u našem prijedlogu na 15 tisuća glasača ide pet gradskih vijećnika'', kaže Marić.

Ljevica u korist Hrvata

Govoreći o prijedlozima drugih stranaka, kaže kako je ''zanimljivo da prijedlozi SDP-a i DF-a, odnosno HDZ-a u zbiru, jamče omjer vijećnika 21:14 u korist hrvatskog bloka''.

''Interesantno je da oba prijedloga u tim, kako oni kažu, multietničkim izbornim jedinicama niti u jednoj izbornoj jedinici ne jamče da bi većinu činili Bošnjaci. Što se tiče prijedloga za izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, riječ je o skretanju sa najvažnije stvari, a to je izbor vijećnika pošto pitanje gradonačelnika uopće nije tretirano odlukom Ustavnog suda. To bi se moglo riješiti tek izmjenom Statuta grada Mostara, nakon provedenih izbora, kada bi postojala vjerojatnoća, ako bi bili usvojeni njihovi prijedlozi, da HDZ s njima osigura dvotrećinsku većinu i izabere gradonačelnika na način koji oni budu željeli'', rekao je Marić u intervjuu za Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close