USK

Ogromne štete nakon poplava u Bihaću i Novom Gradu

U prostorije Nogometnog kluba Sloboda i na stadion Mlakve članovi su tek jučer uspjeli ući. Šteta je milijunska i apeliraju i na lokalne, ali i na entitetske vlasti za pomoć
Vijesti / Flash | 23. 05. 2023. u 07:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Život u Novom Gradu i Bihaću se polako vraća u normalne tokove, nakon što se Una povukla u korito. Škola je nastavljena, dok je počelo isušivanje poplavljenih objekata, dezinfekcija i prijava štete lokalnim vlastima.

Rok za prijavu štete je 10. lipanj.

"Ja imam ovamo puno za izbacivati, samo smo sad garažu oslobodili, ima namještaj unutra, kompletan, svi uređaji se moraju bacati", kaže Šemso Jusufagić iz Novog Grada, prenosi BHRT.

"Prioritet nam je uklanjanje vreća s pijeskom koje više nisu potrebne i čišćenje grada i ono što je važno da u džepovima koji su nam ostali u nekim naseljima, nastavimo ispumpavanje vode", ističe načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača.

U prostorije Nogometnog kluba Sloboda i na stadion Mlakve članovi su tek jučer uspjeli ući. Šteta je milijunska i apeliraju i na lokalne, ali i na entitetske vlasti za pomoć

"Visina vode u prostorijama je bila dva i po metra. Kompletan stadion je poplavljen i svi tereni su poplavljeni, šteta je strašna, sad ćemo polako. Ovih dana doći će procjenitelji pa ćmo vidjeti", kaže Mladen Bosančić, predsjednik FK "Sloboda", Novi Grad.

Čišćenje je sada prioritet i u Bihaću, a nakon toga i sve ostale aktivnosti.

"Stigao je još jedan kombi s isušivačima zraka, gdje se dijele sad po terenu i po ostalim općinama i ide pomoć dalje o zaštiti protiv zaraze", navodi Elvir Muslić, koordinator Udruženja Pomozi.ba za USK.

Prema procjenama, šteta u općinama Unsko-sanskog sliva biće višemilijunske, jer su stotine objekata i poljoprivredne površine bile pod vodom.

Kopirati
Drag cursor here to close