Dokazi

Ogroman novac za ubojstva: Novi dokazi u Kebinim rukama

Vijesti / Flash | 14. 01. 2015. u 22:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je u srijedu navečer novu obimnu dokumentaciju u vezi s "ogromnim količina novca koje su iz cijelog svijeta stizale za pomoć građanima Republike Bosne i Hercegovine", objavljeno je iz njegovog kabineta.

U priopćenju se navodi kako je "novac u velikom objumu zloupotrebljen za formiranje paradržavnih obavještajnih i naoružanih formacija, a koje se vezuju za izvršenje najtežih kaznenih dijela".

Naglašava se kako je novac dolazio uglavnom iz istih zemalja odakle su "dolazili tzv. ratnici koji su zloupotrijebili BiH, a neki od njih su ukaljali obraz čestitih boraca".

''Ovim činjenicama potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo želi doprinjeti da za počinjena najteža kaznena djela odgovaraju stvarni krivci, a ne kao do sada, čestiti zapovjednici Armije BiH'', navedeno je u priopćenju.

Ističe se kako će dodatnih 500 stranica dokaznog materijala "proširiti dosadašnji popis onih na koje se sumnja da su vršili kaznena djela".

Također, materijal "upućuje na radikalnu strukturu unutar SDA koja se nalazila ili se nalazi na najvišim dužnostima koje plaćaju građani BiH međunarodnom izolacijom i siromaštvom".

''S obzirom da je opće poznato, a isto proizilazi iz dostavljenih dokumenta, da su inkriminirane osobe i organizacije bile vezane i kontaktirale s ratnim Kabinetom predsjednika Predsjedništva BiH, smatram da ima osnova da se ispita odgovornost tadašnjeg šefa Kabineta Bakira Izetbegovića'', kaže se u priopćenju iz Kebina Ureda i najavljeno kako će ovi dokumenti u četvrtak biti dostavljeni Tužiteljstvu BiH.

Podsjećamo, na Kebine optužbe o ratnim zločinima, za koje ima, kako tvrdi, dokaze i u kojima se spominju visoki dužnosnici SDA, reagirala je istranka koju Kebo proziva da žele šerijatsku državu, i rekla kako je riječ o potezima gubitnika i lažima.

Reagirao je i Koordinacijski odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RbiH te naveo kako je ''krajnje neprimjereno i neodgovorno nastojanje Mirsada Kebe da u medijskim istupima po svaku cijenu dovede u vezu Armiju RBiH i njezine zapovjednike s počinjenjem i prikrivanjem ratnih zločina''.

Bakir Izetbegović, nakon priopćenja u kojem ga stranka naziva izdajnikom i nečovjekom, poručio je kako ne želi za medije govoriti o Mirsadu Kebi.

Dopredsjednika Federacije je, pak, Tužiteljstvo pozvalo da bude svjedok u vezi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika Džaferovića i drugih osoba u vezi s ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća.

Kopirati
Drag cursor here to close