Cilj je mirna i održiva Bosna i Hercegovina

Oglasio se i EUFOR: Kontinuiramo pratimo i procjenjujemo sigurnosnu situaciju

EUFOR kao dio integriranoga pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2024. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom nedavnih medijskih izjava, EUFOR, Operacija "Althea", ističe kako je tumačenje vojnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-a.

Kako stoji u priopćenju, "EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju".

"Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine i da domaći akteri postupaju sukladno ovim temeljnim načelima, propisanim i Daytonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a", ističu iz EUFOR-a, te dodaju kako je  "EUFOR, Operacija 'Althea', je spreman i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristran način".

EUFOR kao dio integriranoga pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU, zaključili su u priopćenju.

Podsjetimo, društvenim mrežama posljednjih dana kružio je pamflet, čiji su navodni potpisnici predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u kojemu se navodi da je ugrožena sigurnosna situacija u BiH.

Na prvi pogled zbog gramatičkih grešaka jasno je kako je riječ o lažnom dokumentu, no ipak su pojedini građani povjerovali u njega.

Iz Parlamenta FBiH su danas priopćili kako nije otišao niti jedan službeni dopis s informacijama koje bi se odnosile na bilo kakvo predviđanje sukoba, a pogotovo ne poziv na oružje.

Također, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić za Bljesak.info je kazao kako ne treba nasjedati na ove dezinformacije.

Galić je također istaknuo kako su EUFOR-a i NATO-a u BiH garant sigurnosti. Kazao je kako su oni zaduženi za očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja, odnosno potporu sigurnosnim institucijama u BiH, uključujući Oružane snage BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close