Pričuvne snage

Oglasio se EUFOR: Dovodimo 500 pripadnika u BiH

Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla bi potencijalno prouzročiti nestabilnost u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2022. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri satnije sa oko 500 pripadnika pričuvnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine će, predostrožnosti radi, u naredna dva tjedna biti raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja, priopćeno je iz EUFOR-a.

Pročitajte još

Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla bi potencijalno prouzročiti nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako sto će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati potporu bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog ozračja. Njihova zadaća bit će da pokazu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini.

To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutačno raspoređeno u zemlji. Sa pripadnicima satnija koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1100. To osoblje će doci iz Austrije, Bugarske, Rumunjske i Slovačke.

Procjena EUFOR-a je da trenutačno nema prijetnje po sigurno i stabilno ozračje koja bi zahtijevala potporu EUFOR-a.

Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja, zaključeno je u priopćenju.

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Matthew Field poručio je na svom Twitter profilu da Ujedinjeno Kraljevstvo pozdravlja razmještanje dodatnih snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

"Oni će biti dobrodošao doprinos nastavku EUFOR-ove podrške bh. vlastima u očuvanju sigurnog okruženja", rekao je Field.

Kopirati
Drag cursor here to close