Respiratori

Odvjetnici zabrinuti: Kako se presuda Novaliću našla ranije u medijima?

''Smatramo i očekujemo da će ovlaštene osobe u Sudu Bosne i Hercegovine izvršiti provjere, kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa…'', navele su odvjetničke komore.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2023. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odvjetničke komore Federacije BiH i Republike Srpske izrazili su ''ozbiljnu zabrinutost posljednjim dešavanjima vezano za Sud BiH''. 

''Sa nevjericom smo čitali i pratili informacije o ishodu presude u predmetu Respiratori, koje su se pojavile u medijima pet, šest dana prije zakazanog ročišta za zvanično objavljivanje presude. Nevjerica se pretvorila u ozbiljnu zabrinutost i uzdrmala povjerenje u ovu pravosudnu instituciju, danom objave presude i činjenicom da je izreka presude bila identična sa onom kojom je javnost bila upoznata putem medija, pet, šest dana prije objave'', navodi se u zajedničkom priopćenju dvaju Komora.

Navodeći kako nemaju namjeru komentirati presudu, niti se upuštati u materijalno pravne i procesne aspekte ovog procesa, ali, da ne mogu, ''kao dio pravosudnog sustava Bosne i Hercegovine, da ne izrazimo svoj stav da ovakve situacije unose dodatno i duboko nepovjerenje u reformu pravosuđa i pravosuđe u cjelini, ali i u integritet sudaca, te ozbiljno narušava pravo na pravično suđenje''. 

''Smatramo i očekujemo da će ovlaštene osobe u Sudu Bosne i Hercegovine izvršiti provjere, kako su pojedini mediji saznali za ishod procesa i kakva će presuda biti donesena, prije zakazanog dana objavljivanja iste. Istovremeno se osjećamo obaveznim da skrenemo pažnju i na nedavni incident koji se ticao sramoćenja suca Osnovnog suda u Banja Luci od strane odvjetnika, koji se na najgrublji najneciviliziraniji način obraćao sucu tog Suda. Bez ikakvog opravdanja, u ovom slučaju, izvršeno je objavljivanje u javnost kompletnog dokumenta koji je sadržavao izraze vrijeđanja i omalovažavanja suca'', navedeno je.

Komore su apelirale na Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, kao i na nositelje pravosudnih funkcija da svojim osobnim zalaganjem utiču da se ovakva ponašanja sankcioniraju kada se utvrdi odgovornost onih koji istupaju u javnost na ovakav način, a da se u budućnosti spriječe ovakve ili slične situacije.

Kopirati
Drag cursor here to close