Bh.tržište

Oduzeta 42 putnička vozila - namjeravali ih prodati u dijelovima

Vijesti / Flash | 05. 06. 2016. u 10:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po okončanju opsežne akcije na području Srednjo bosanske župaije službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su oduzeli 42 putnička motorna vozila, koja su pokušala prodati u dijelovima na tržištu BiH, a čija je ukupna vrijednost 200.000 KM.

Aktivnosti na terenu vođene su na četiri lokacija na auto otpadima na podrčju Srednje bosanske županije. Tom prilikom izvršeno je privremeno oduzimanje novijih putničkih motornih vozila na koje prilikom ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegevine nisu plaćne zakonski propisane uvozne dažbine (carina i PDV).

Vlasnici auto otpada na kojima su vozila pronađena sumnjiče se da su u Bosnu i Hercegovinu uvozili novija putnička motorna vozila iz inozemstva sa privremenim ulaskom u našu zemlju. Nakon toga su skidali tablice i vraćali u inozemstvo, a vozila prodavali u dijelovima u Bosni i Hercegovini na auto otpadima, te na taj način izbjegli plaćanje uvoznih trošarina. Riječ je o novijim modelima vozila koja su bila već pripremljena za prodaju i čija ukupna vrijednost iznosi 200.000 KM.

Akciju na terenu proveli su ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje, Odsjeka za provođenje propisa - Grupe za spriječavanje krijumčarenja pri Regionalnom centru Sarajevo u suradnji sa pripadnicima policijskih stanica Kiseljak i Vitez. Prilikom izvođenja akcije kontrole vozila bila je korištena oprema koju je UNO donirala Vlada SAD-a kroz Program EXBS, a značajnu ulogu imala je prethodno održana ' Regionalna obuka za otkrivanje ukradenih vozila', na kojoj su sudjelovali i službenici UNO, a koja je održana u okviru EXBS programa.

Kopirati
Drag cursor here to close