Otvoreni grad

Odumire li država BiH?

Vijesti / Flash | 20. 08. 2012. u 10:12 H.T.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Allaha mi i Herceg-Bosne, niko ne odumre brže od Juge.

Priredio za Bljesak.info: Hrvatin Tomašević

Prva zabilješka: Bio sam na tepi, imam ćupri, molim Vas! ukratko, za tri marke kupio sam 5kg svježeg voća. A kako u familiji imam europejce, poslaše me podvi  pice, gdje mi onako lijepo zapakovane naplatiše 24 km. Ovaj primjer potvrđuje da je BiH odumrla u sferama razvoja političkih mjera socijalne i materijalne osjetljivosti naspram svojih građana. Naglasio bih da je to potpuno državno bezobličje. Takav sraz  cijena iz ponude proizvoda i usluga, ekonomija niti jedne države ne može preživjeti.  Dalje u tekstu podsjetit ću Vas na....

Kako je naš veliki travničanin Andrić davno  već napisao da se Hercegovina  odriće Bosne. Doslovce  ovako: „Bosna je unutarnja zemlja a Hercegovina je vanjska zemlja“.

Druga zabilješka: Odumire država BiH, sve naglas, dakako u troglasju. Bošnjaci će pokušati s malo Arapske i Turske love, dakako i s populacijskom „nalet ga bilo eksplozijom“, s iluzijom naslijeđenom od osmanlijskog imperija uzdignuti naciju na razinu sveislamskog uvažavanja. Pa sad već imate Sarajevske medijske talibane koji imaju vizije da se Bosna prostire od Save preko Sanđaka do Stambola, po Lagumđiji i do Meke. Nikako im u prilog ne idu zemljovidi sanđačkih derviša koji su Velikom Sanđaku ucrtali malu Bosnu. Srpski narod koji živi s ovu stranu Drine na teritoriju Republike Srpske konstituirao je državu. Ko ih može kriviti? Kako ne biti ljubomoran?! Sad da vidimo od odumiruće šta osta Hrvatinama. Kad je vako rascijepaše vidimo da Hrvatinama osta malo Posavine, još manje Bosne- Srebrene, teritorij u zaleđu Mostara i Livna pa do mora-Neumskoga. Naravno da je tu iza svakog kamena zemlja Hrvatinova, ali i zemlja koje je „šaptom pala“. Ni glasa- ni traga, ni šta bi- ni kako bi. Osluškujemo kako viju Bošnjaci sve od- do, prolamaju se Srbi, grmi s Grmeča sve do Zvečaja. Hrvatine se jamile nacionalnog pokretnog spomenika šlepera, te trguju kroz te tuđe zemlje. Nitko da im kaže da niti ono malo zemlje iza kamena neće ostati od šlepera. Molim Vas sad mi Vi pomozite da razumijem? Hoče li Hrvate taj špekulativni mentalitet odšlepati izvan državnosti? Kao da smo zaboravili da su već jednom Jadranko i društvance na šleperu utovarili „umanjivać želja“ i rasprodali Hrvatinovu zemlju.

Treća zabilješka: Ovo Vam prepričavam došaptavanja: s minderluka, s plota na plot, i iza drače.Nešto što bi moralo biti važno svakom Hrvatu ne bi  se trebalo govoriti iza drače. Teze koje sam Vam stavio na uvid svakodnevno niću, znaju da uskrsnu ili ih terminološki-pojmovno  europeiziraju. Pa tako nam se za pratioca nakaći: „odumiranje“. Dakako da se može predvidjeti odumiranje države, dakako BiH. Hrvatine i zato imaju uljepšani izraz „umanjivač želja“. Valjda kako ih je sve manje i na manje tla se podastrli.

Četvrta zabilješka: Dakle i kad letimično bacimo pogled na tisak, Tv, radio, medije, net, svjedoćimo o odumiranju države, pa čak i da je odumrla!. A opet je nekako tu, stalno prisutna kroz naplate i namete. Dozlogrdilo jadnim narodima i građanima. Mada povijesno što je odumrlo, npr kao Juga ne može ni na koji naćin da uskrsne. Logika demokratskog razvitka ga je jednom zasvagda ukinula. Zadržimo se trenutak na pitanju : ima li država BiH moć da na izravan naćin upravlja bitnim tokovima društveno ekonomskog života?. Jedino čim upravlja je: bezobličje razvoja političkih mjera koje razvaljuju kvalitetu života onih koji se državljanima zovu i rastu birokracije i partiokracije. I to jeste paradoks, upravo, država niti u jednom svom institucionalnom obliku nije osigurala prava, zaštitu i sigurnost svojim: državljanima, gradjanima, narodima.Stoga ova moja tvrdnja nije samo pokušaj, nego pronicanje u izvorište duboko povijesnog procesa razderotine. Pitaju me pitaju... ko sad guzi moždane tvoje? Ima li kraja ovome? Država BiH naime ne odumire tako brzo i onoliko koliko bi naznačeni misoni državotvorci htjeli. Misle li to oni da če magični metak iz njihovih kita isprati ovu jad, čemer i bjedu s ulica. Jer odumiranje države je društveno-organički proces, trajat će onoliko koliko je povijesno moguće. A kad se domuzi domisle , odumiranje može da bude: rezultat real politic,  ili političke volje utemeljene na demokratskim načelima  suverenih naroda koji su je i konstituirali. Znamo, ne samovoljno!. Ni njeno jačanje, u izvjesnom smislu, naknadna i zakašnjela kritika njenog povijesnog nastanka uopće, ma niti povlačenje iz ovog ili onog društvenog područja. Ma nema  šamse, sve je to privid  kojim se zamagljuje odumiranje. Huuuuuu... ima li kraja ovome?

I molim Vas za kraj, u ovim posljednjim očajnim trenucima za državu BiH, moja poruka bi bila : ''ma šta da odumre, nek krepa, dabogda crkla, a s njom i Baja i Bajini akrapi!!!''.

Kopirati
Drag cursor here to close