Obrana Livna imala strateški značaj

Održana središnja proslava 27. obljetnice obrane Livna

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Livna Luka Čelan uručio je priznanje te je počasnim građaninom Livna proglasio Marija Nađa zbog iskazane hrabrosti i odlučnosti u obrani Livna.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2019. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja proslava 27. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja započela je u utorak misnim slavljem u župnoj crkvi Svih Svetih u Livnu nakon čega je kroz središte grada održan svečani mimohod do zgrade Narodnoga sveučilišta u znak sjećanja na sve poginule branitelje

Foto:Livno-online.com / Održana središnja proslava 27. obljetnice obrane Livna

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Livna Luka Čelan uručio je priznanje te je počasnim građaninom Livna proglasio Marija Nađa zbog iskazane hrabrosti i odlučnosti u obrani Livna. 

Mario Nađ iz Osijeka, tada 17-godišnjak, odigrao je veliku ulogu u obrani Livna uništavanjem oklopnih vozila u Donjim Rujanima 23. travnja 1992., navedeno je u obrazloženju. 

U svom govoru Čelan je istaknuo kako ovim današnjim činom odaje poštovanje svim braniteljima livanjske bojišnice te kako vjeruje da je Mario Nađ na sudbonosni i povijesni dan za Livno bio sa svojim suborcima, prvi među jednakima. 

"I taj događaj i svi oni koji su mu prethodili bili su krik za slobodu. Bio je to put za demokraciju, prosperitet i razvoj, za zajedničko stvaranje kvalitetnijih životnih uvjeta na ovim prostorima", kazao je Čelan. 

Istaknuo je kako je obrana Livna imala strateški značaj, a livanjska bojišnica je postala operacijska osnova za sve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu. 

"Ne smijemo zaboraviti hrabri čin i onemogućavanje napretka neprijatelja tog ključnog 23. travnja 1992. godine. Ponosni smo na sve naše branitelje i upravo zbog njih smo danas ovdje", istaknuo je Čelan. 

Svečanoj sjednici nazočili su i predstavnici državnih i nižih tijela vlasti, a prisutnima se obratio i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović koji je posebno pozdravio branitelje koji su, kako je kazao, imali hrabrost i veliko srce da povedu narod u obrani svog doma i domovine. 

Foto:Livno-online.com / Održana središnja proslava 27. obljetnice obrane Livna

"Bitno je prisjetiti se svake žrtve Domovinskog rata, svega onoga što smo uradili, što je dobro i za predstavnike HVO-a i kada je u pitanju zakonodavstvo u BiH i Republici Hrvatskoj. Vjerujem kako je zajedno s našim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata napravljen jedan veliki iskorak i zbog toga hvala onima koji su dali puni doprinos da u našem zakonodavstvu, a jednako tako i u zakonodavstvu RH do kraja zaštitimo vrijednosti Domovinskog rata i svakog našeg branitelja", kazao je Čović. 

Po završetku svečane sjednice ispred spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda položeni su vijenci i upaljene svijeće, dok je u Memorijalnom centru u Rujanima služena sveta misa kojom je završena svečanost proslave.

Kopirati
Drag cursor here to close